Закарпатське КРУ виявило на 71,6 тис. грн. різних фінансових порушень у національному природному парку “Синевир”

Нещодавно працівники КРУ в Закарпатській області на вимогу правоохоронних органів провели позапланову ревізію з окремих питань фінансово-господарської діяльності в Національному природному парку «Синевир» за період з 1 січня 2008 по 30 квітня 2010 року.
Як відомо, НПП “Синевир”  створено з метою збереження, відтворення і ефективного використання  природних ресурсів комплексів та об`єктів, які мають особливу, освітню та естетичну цінність у межах різних висотних поясів південно-західних макросхилів Горган. На НПП “Синевир” покладається виконання таких основних завдань, як збереження цінних природних та історико-культурних комплексів і об`єктів; створення умов для організованого туризму, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності в природних умовах з додержанням режиму охорони заповідних природних комплексів та об`єктів території Національного парку; проведення наукових досліджень природних комплексів та їх змін в умовах рекреаційного використання, розробки наукових рекомендацій з питань охорони навколишнього природного середовища та ефективного використання природних ресурсів; проведення екологічної освітньо-виховної роботи тощо.

Проведеною позаплановою ревізією окремих питань фінансово-господарської діяльності НПП “Синевир” виявлено фінансових порушень на загальну суму 71,6 тис. грн., в тому числі незаконне витрачання коштів державного бюджету, що призвели до втрат, встановлено на суму 38,3 тис. грн.

Серед таких, насамперед, завищення обсягів виконаних робіт підрядником по об`єкту “Капітальний ремонт під’їзних доріг та екологічних стежок навколо озера Синевир на території національного парку “Синевир”. Це порушення встановлено на суму 7,7 тис. грн. Також встановлено факт завищення обсягів виконаних робіт підрядником по об`єкту “Реконструкція рибного господарства на території Синевирсько-Полянського ПОНДВ НПП “Синевир” на суму 5,3 тис. грн. Крім того, ревізори виявили зайво виплачено матеріальну допомогу працівникам НПП “Сине вир” в розмірі більше одного посадового окладу на рік, як це передбачено законодавством, на суму 25,2 тис. грн.

Фінансові порушення, що не призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів, встановлені на суму 9,5 тис. грн.

Крім цих порушень ревізори виявили ще й факти втрат фінансових і матеріальних ресурсів, допущених внаслідок неефективних управлінських дій (непродуктивні витрати) на суму 23,8 тис. грн. Так, в актах виконаних підрядних робіт по об`єкту “Капітальний ремонт під’їздних доріг та екологічних стежок навколо озера Синевир на території національного парку “Синевир” використано вироби з лісопродукції – альтанки, дитячий поїзд, вхідні ворота. Всі ці речі вироблені з дерева, але чомусь придбані підрядником аж в Косівському районі Івано-Франківської області. Саме цей факт – закупівлі в іншому регіоні – й викликав у ревізорів здивування, адже в Закарпатті також виготовляють чимало продукції з дерева, і невже з іншої області дешевше доставити сюди, ніж виробляти на місці? Та непевне в тому ж селі Сине вір знайшлося б чимало спеціалістів, які могли б виготовити ті ж таки альтанки. Й справді, як з’ясувалося, в регіоні за місцем знаходження об`єкту капітального ремонту вартість виготовлення дерев’яних виробів нижча на вищезазначену суму, і в даному випадку слід говорити про не доопрацювання керівництва та підрядників, які все ж таки повинні були вивчити весь ринок та всі цінові пропозиції з даної продукції на місцевому рівні, а відтак ухвалювати рішення про завезення з іншої області. З огляду на цей факт працівники КРУ й визначили, що зачну частину коштів було втрачено через неефективні управлінські рішення.

Матеріали ревізії направлені до прокуратури.

Прес-служба КРУ в Закарпатській області