Закарпаття: Чопські митники зупинили 2 спроби незаконного переміщення стародруків через кордон

Одразу дві спроби незаконного переміщення через українсько-словацький та українсько-угорський кордони стародруків виявили чопські митники під час перевірки особистих речей громадян.
У першому випадку громадянин Росії, прямуючи в Угорщину в якості пасажира в мікроавтобусі, в ході митного контролю у пункті пропуску «Тиса» свідомо не задекларував 7 старовинних книг. Лише, коли інспектори перевірили його особисті речі, то виявили серед сучасних книг незаявлені стародруки минулого століття. Зокрема, «ВЕЛИКАЯ РЕФОРМА» (видавництво И.Д.Ситіна, Москва, 1911р.), пісенник «ENEKES-KONYV» (виданий у Будапешті 1910р., у шкіряній обложці), підшивки журналів «Вестник знания» (1910р), «Вестник знания» В. БИТНЕРА», «Дружеские речи» (1903р.),  «НИВА» (1903р.) та «НАШЕ  ЖИЛИЩЕ» (1895р., виданих у Санкт-Петербурзі).
У другому випадку, о четвертій годині ранку працівниками митного поста «Ужгород» виявлено у громадянки України незадекларовану та незаявлену при в усному опитуванні книгу автора VACLAV LIPA роман “NEPOCESTNA ZENA” (видану в 1926р у Празі). Столітньої давності роман на чеській мові наша співвітчизниця везла із Словаччини до Львова. Виявлені стародруки в обох випадках порушники митного законодавства визнали своєю власністю.
Тож, за порушення порядку проходження митного контролю в «зеленому коридорі» та недекларування точних відомостей про переміщувані старовинні видання, митниками складено протоколи. Остаточну оцінку вилученим предметам дадуть відповідні експерти.

Прес-служба Чопської митниці