Закарпаття: Міжнародний джазовий фестиваль «Jazz Bez» вперше пройде в Ужгороді

Протягом чотирьох днів – 5, 7, 8, та 11 грудня – у залі ПАДІЮНу в Ужгороді вперше проходитиме найбільший джазовий фестиваль України, який нині святкує своє десятиліття – «Jazz Bez».

 У середу в прес-центрі «Закарпаття» з журналістами зустрілися організатори проведення «Jazz Bez» в Ужгороді – керівник мистецького центру «Кубло» Тетяна Смріга, арт-директори мистецького центру «Кубло» Віктор Лавний та Михайло Федор.

Фестивалю «Jazz Bez» уже десять років і починався він як невеликий джазовий концерт «Jazz без кордонів», який організовувало мистецьке об’єднання «Дзиґа» у Львові та польський інститут. Сьогодні ж «Jazz Bez» – найбільший в Україні джазовий фестиваль, який цього року охопить 13 міст України та Польщі. Цього року в транскордонному джазовому турне участь візьме й Ужгород, і організатором ужгородських концертів став мистецький центр «Кубло». «Ми приєдналися до проекту, – каже Тетяна Смріга, – на етапі, колди ще можна було вибирати і вибрали з усієї програми найзірковіших виконавців. При цьому ми хотіли вибрати программу, яка б представляла дуже різні напрямки джазу.»

Для молодого мистецького центру «Кубло», який був заснований у травні цього року, проведення «Jazz Bez» в Ужгороді є справжнім викликом. Адже загальновідомо, що Львів є джазовим містом і зацікавлювати джазовою музикою львів’ян не варто, там публіка підготована, зацікавлена і на джазових концертах завжди повно людей. Інша ситуація в Ужгороді, яке поки що не можна назвати джазовим містом.

Віктор Лавний розповів про історію самого фестивалю «Jazz Bez», який з самого початку позиціонувався саме як фестиваль і проходив досить локально: у Львові (у Пороховій вежі) та в Перемишлі. З часом фестиавль розростався, додавалися нові учасники та нові міста. Одним із завдань фестивалю, за словами Віктора Лавного є «донести хороший рівень джазових виконавців у провінційні містечка та обласні центри.» «І коли «Дзиґа» запропонувала нам провести фестиваль в Ужгороді, то ми просто не могли відмовитися.»

Михайло Федор розповів журналістам про концепцію фестивалю. «Джаз живе там, де йому добре, – сказав він, – і жодне культурне місто не можна уявити без джазового фестивалю. І ми хочемо, щоб джазу в Ужгороді було добре.». У «Дзиґи», за словами Михайла, є ідея показувати найбільш широкий зріст сучасного джазу, який сьогодні дуже різний. І на фестивалі «Jazz Bez» організатори намагаються максимально охопити спектр цієї музики. Він коротко розповів про своєрідність кожного виконавця, який представить джаз в Ужгороді.

Спонсорами проведення фестивалю «Jazz Bez» в Ужгороді стали швейна фабрика «Парада», управління культури, медіа-партнером виступила ТРК «Тиса».

Першим проведеним заходом мистецькjuj центрe «Кубло» стала лекція про сучасне мистецтво Богдана Шумиловича «Мистецтво огидного».

«Нам цікаво було поговорити з людьми про те, що ж таке – «сучасне мистецтво»?, – розповідає Тетяна. Зібравши на ту лекцію понад 200 слухачів, «кублівці» зрозуміли, що взялися за потрібну справу.

Влітку «Кубло» представляв сучасне українське мистецтво на виставці «Український зріз» у Польщі, восени був проект FURA KULTURA, де «Кубло» координував програму по Ужгороду. Тепер на черзі фестиваль «Jazz Bez» і «кублівці» дуже сподіваються, що нарешті втілять свою мрію: відремонтують приміщення центру та зможуть проводити цікаві мистецькі та культурні акції та проекти, які робили б Ужгород справді мистецьким центром Закарпаття.

Протягом чотирьох днів у ПАДІЮНі виступлять наступні джаз-бенди:

5.12 – «Full Blast» (Brotzmann-Pliakas-Wertmueller) (Німеччина-Швейцарія).

70-річний Пітер Брьоцман – жива легенда, засновник європейської школи фрі-джазу. «Full Blast» – неймовірно динамічний та емоційний проект, їхній останній альбом визнавався кращим фрі-джазовим записом 2009-го року.

7.12 – «Alex Maksymiv Projekt» (Канада-Нідерланди-Португалія-Аргентина).

Відомий гітарист українського походження Алекс Максимів із унікальним саксофоністом, композитором і найпомітнішим музикантом новоджазової сцени Буенос-Айресу – Наталіо Суед та контрабасистом із Канади Скоттом Кемпом.

8.12 – Pervoe Solnce (Росія, Москва). Лідер Pervoe Solnce – Владімір Голоухов – відомий, зокрема, як учасник проектів Раві Шанкара, Mark de Clive, Vanessa Freeman, Сєргєя Лєтова, Гаріка Сукачьова, «Сплин», «ЧайФ» тощо.

«Tango Tempo» (Україна, Ужгород),

Переможці міжнародного конкурсу The Global Battle of The Bands в Україні підготували для нас нову електронно-джазову програму.

11.12 – «Litvinyuk Acoustik Jazz» (Україна-Польща).

Представники нового покоління українського джазу потішать нас надзвичайно приємною сумішшю джазу та скандинавських мелодій. Що приємно, у зірковому складі також є наш земляк – Михайло Балог, один з найбільш перспективних молодих саксофоністів, вже знаний за межами України, народився в Мукачеві.

Вартість абонементів на всі 4 концерти – 400 грн., «студентські» абонементи – 250 грн.

Вартість звичайного, разового квитка на концерт – 70-140 грн. Придбати їх можна в касі драмтеатрі, в турагенстві «Христофор», в лінгвістичному центрі «ЛІК» та в «Джаз-кафе».

zakarpatpost.net