Леонід Парфьонов констатував смерть російської тележурналістики

Журналіст Леонід Парфьонов заявив, що російське телебачення займається виключно обслуговуванням влади.

Леонід Парфьонов, який став першим лауреатом премії імені Владислава Лістьєва, виголосив на церемонії вручення промову, в якій заявив, що російське телебачення повністю втратило здатність об’єктивно інформувати про ситуацію в країні і займається лише обслуговуванням влади. Ролик з виступом журналіста доступний на Youtube, також його промова увійшла в репортаж, опублікований на сайті “Першого каналу”.

За словами Парфьонова, після того, як відбулося “одержавлення” телебачення, теми для репортажів “остаточно поділилися на прохідні по ТБ і непрохідні по ТБ”, а “за всяким політично значущим ефіром вгадуються цілі і завдання влади, її настрою, ставлення, її друзі і недруги “.

Парфьонов зазначив, що в даний час співробітник телебачення більше схожий не на журналіста, а на чиновника, оскільки “для кореспондента федерального телеканалу вищі посадові особи – не ньюсмейкери, а начальники його начальника”, яким не можна задавати питання на гострі теми.

Крім того, Парфьонов зауважив, що нинішні телевізійні новини “це не новини, а старості”, а інформація – “не інформація зовсім, а владний піар чи антипіар”. Лауреат премії Лістьєва порівняв сучасне російське телебачення з радянським, назвавши їх спільними рисами те, що “репортажі підміняє протокольна зйомка “зустріч у Кремлі'”, а також те, що “можливі покази і зовсім без інфоприводів”.

На завершення свого виступу Парфьонов наголосив: “Я не маю права звинувачувати нікого з колег, сам ніякий не борець і від інших подвигів не чекаю. Але треба хоч назвати речі своїми іменами”.

tsn.ua