Українська валюта може подешевшати до 8,2 гривні за долар

Необхідність залучення кредиту МВФ і погіршення поточного рахунку можуть змусити уряд переглянути курс гривні і привести до її девальвації до 8,2 гривні/долар у I півріччі 2011 року.
За даними Національного банку України, у жовтні дефіцит поточного рахунку склав 907 млн доларів, тоді як за 10 місяців дефіцит досяг 1,8 млрд доларів. Погіршення балансу поточного рахунку пов’язане з дефіцитом балансу торгівлі товарами, який у січні-жовтні становив 6,2 млрд доларів і був лише частково компенсований профіцитом торгівлі послуг (3,4 млрд доларів).

У той же час в Україні збереглося позитивне сальдо фінансового рахунку – його профіцит в жовтні досяг 329 млн доларів. За січень-жовтень профіцит фінансового рахунку склав 7,7 млрд доларів, в результаті чого позитивне сальдо платіжного балансу за цей період склало 5,9 млрд доларів.

Як зазначив Агшин Мірзазаде, директор департаменту аналітики Foyil Securities, різке погіршення стану поточного рахунку виявилося для експертів несподіванкою, оскільки у вересні-жовтні промислове виробництво продемонструвало істотне зростання завдяки активній діяльності експортерів. Однак, згідно зі статистикою НБУ, погіршення поточного рахунку сталося внаслідок різкого зростання обсягів імпорту. У жовтні імпорт збільшився на 9%  порівняно з вереснем, тоді як експорт зріс лише на 0,2%.

За словами експерта, приплив валюти по фінансовому рахунку також сповільнюється, що негативно позначається на платіжному балансі. Оскільки різкого зростання експорту до кінця року не очікується, тенденція, яка спостерігається зараз, може негативно позначитися на курсі національної валюти. Теоретично НБУ має достатньо резервів для продовження ринкових інтервенцій і підтримки валютного курсу на поточному рівні. Проте можливе підвищення обсягів інтервенцій може виснажити золотовалютні резерви країни, якщо попит на українську сталь, продукцію хімічної та машинобудівної галузей у світі суттєво не збільшиться, говорить Мірзазаде.

Крім того, Україна все ще потребує коштів МВФ, який планує виділити країні другий транш у розмірі 1,9 млрд доларів. Одна з основних умов МВФ – встановлення гнучкого ринкового курсу гривні. Хоча український уряд і НБУ неохоче йдуть на ці заходи (оскільки це може призвести до небажаних політичних наслідків), необхідність залучення кредиту МВФ і погіршення поточного рахунку можуть змусити уряд переглянути курс гривні і привести до її девальвації до 8,2 гривні / долар в I півріччі 2011 року, резюмував аналітик.

Нагадаємо, у вересні зведений платіжний баланс був сформований із значним профіцитом у $ 1,2 млрд. Як повідомлялося раніше, в липні позитивне зведене сальдо платіжного балансу склало $ 0,7 млрд, за січень-липень – $ 5,2 млрд.

Новинар