Ужгород: Обласна влада привітала делегатів Першого з’їзду Народних Комітетів Закарпатської України (ФОТО)

26 листопада, 66 років тому, було прийнято історичний Маніфест про возз’єднання краю з Україною. Голова облдержадміністрації Олександр Ледида, перший заступник голови облради Володимир Закурений з цієї нагоди зустрілися із делегатами першого з’їзду Народних Комітетів Закарпатської України.

26 листопада 1944 року у Мукачеві пройшов перший з’їзд Народних комітетів Закарпатської України. На зібранні був прийнятий Маніфест про возз’єднання Закарпатської України з Радянською Україною. Після цієї дати історія Закарпаття, яке до того входило до складу і Австро-Угорщини, і Угорщини, і Чехословаччини, стала невід’ємною від історії України. Нині в краї ще живі 13 із 663 делегатів з’їзду. На зустріч з керівництвом краю прийшло четверо з них – Федір Сабов, Олексій Логойда, Марія Молдавчук та Йолана Матлах. Безпосередні учасники тих подій ділилися спогадами про вікопомні події, згадували  перші кроки Народної Ради по відбудові краю, ентузіазм, з яким сприйняли прості люди звістку про майбутнє возз’єднання.
– Це була подія, яка має надзвичайно важливе значення в історії нашого краю, – відзначив голова облдержадміністрації Олександр Ледида. – До возз’єднання з матір’ю-Україною ми пройшли доволі довгий шлях. Ви, учасники тих подій, були і залишаєтесь чудовим прикладом для нинішніх поколінь.

Олександр Ледида подякував  учасникам тих бурхливих подій за мужність, свідомість, далекоглядність.

Історична довідка: У жовтні 1944 р. радянська армія перейшла Карпати і звільнила наш край від  фашистських окупантів. Відтак, почався рух за вихід Закарпаття з Чехословацької республіки і входження її до складу УРСР. У жовтні проводились вибори у тимчасові органи державної влади – народні комітети. 26 листопада 1944 р. у Мукачеві відбувся І З`їзд народних комітетів Закарпатської України. З`їзд одностайно прийняв Маніфест про возз`єднання Закарпатської України з УРСР і вихід зі складу Чехословаччини.

Прес-центр ОДА

ФОТО з сайту KarpatNews.in.ua