Закарпаття: Скільки коштує замовити Діда Мороза та Снігуроньку в будинок, дитсадок чи офіс?

Так уже повелося, що хтось у період новорічних свят активно відпочиває, а хтось, навпаки, працює і непогано заробляє. Трохи більше місяця залишилося до Нового Року, але закарпатські святкові агенції та актори вже в передчутті свята. Починаючи з Дня святого Миколая (19 грудня) і до кінця новорічних свят у них з’являється можливість добре підзаробити Дідом Морозом і Снігуронькою. Казкових персонажів замовляють на привітання у квартири (до дітей), в дитячі садки та на корпоративні вечірки.

Ми поцікавилися – за якою програмою працюватимуть головні новорічні персонажі на Закарпатті, виступаючи перед дитячою та дорослою аудиторією та скільки коштуватимуть їхні послуги.

Як з’ясувалося, деякі агенції, що працюють в Ужгороді,  вже “зарезервували” казкових героїв для майбутніх корпоративних вечірок та розпочали замовляти акторів у театрах. Замовлення від клієнтів також надходять. Який кошторис новорічної казки ? Найдешевше Дід Мороз і його онучка коштують до 25 грудня. Чим ближче до Нового Року, тим замовлення – дорожче.

Щодо виїздів казкових персонажів до дітей “у приватний сектор”, то тут ціни залежать від того, в який час робиться виклик. Привітання у новорічну ніч обійдуться значно дорожче й залежать від часу замовлення – що ближче до 24-ї години, то коштовнішою буде година розваг від Діда Мороза та Снігуроньки. Розважальна програма дуже проста: 20 хвилин Дід Мороз розважає малечу, вітає, запитує віршики, проводить невелику гру і дарує подарунки.

Найбільший попит – саме на Діда Мороза (без Снігуроньки). Ціна новорічного свята ще залежить від його насиченості. Як повідомив головний режисер Російського драматичного театру міста Мукачево Євген Тищук: виїзд Діда Мороза на квартиру без Снігуроньки цього року коштуватиме 50 доларів (на 15-20 хв.). Також втілити дитячу мрію про новорічне свято можна, запросивши Діда Мороза з онучкою в шкільний чи дошкільний заклад освіти, оперативно зібравши кошти з батьків та попередньо домовившись з акторами про оплату:

“Вже з 21 грудня розпочнуться новорічні ранки в дитячих садках. Десь, може, 5 наших акторів будуть підробляти Дідами Морозами. У дитячих садочках заробіток Діда Мороза залежатиме від того, скільки дітей знаходяться у садку. З однієї людини збирають по 10 гривень. Якщо в ДНЗ є багато дітей, то заробіток актора за годину програми (з конкурсами та музичним супроводом) – цілком пристойний”, – розповідає Євген Тищук.

Готуються до святкувань і актори Закарпатського обласного лялькового театру “Бавка”. Один із акторів театру – Андрій Опіок розповідає: усі наші актори будуть орієнтуватися на ті ціни, які встановлюють святкові агенції. Пан Андрій каже, що дзвінки про замовлення вже є. Проте, побути у ролі Діда Мороза актори зможуть лише у вільний від основної роботи час: “До 15-го грудня ми усі будемо дуже зайняті. Пізніше, сподіваюся, з`явиться вільний час. Ми шукатимемо вікна, аби підзаробити. Минулого року виїзд на будинок до дитини  коштував від 20-40 доларів, вже ближче до Нового Року – дорожче. В дитячих садках розважальна програма Діда Мороза із Снігуронькою коштувала 250 гривень (1 година). В програму входило фотографування, пісні, віршики, подарунки… Цього року, я думаю, ціни будуть схожими з минулорічними”, – розповідає актор.

До речі, батькам доведеться задуматися ще й над тим, які маскарадні костюми носитимуть їхні діти під час новорічних ранків в дитсадках. Звичайно, хтось самостійно зможе їх пошити, а комусь доведеться звернутися до магазинів. В Ужгороді  магазини, що продають святкові костюми можна порахувати на пальцях однієї руки. Костюми тут як продаються, так і беруться на прокат. Ціни залежать від персонажу, який втілений в костюмі та від розміру: “Ціни різні. Наприклад, костюм відьмочки, який  підсвічується коштує 145 гривень, а якщо брати на прокат, то – 45. Костюм хлопчика-спайдермена коштує 115 гривень, на прокат – 40. Загалом маємо більше 50-ти різних костюмів як для дітей, так і для дорослих. Батьки вже почали дзвонити, цікавитися і лише за місяць вже розібрали близько 15 костюмів”, – розповідає продавець одного з ужгородських магазинів святкових костюмів Руслана.

Вже стало приємною традицією створювати новорічні програми і, безпосередньо, на роботі. Напередодні свят все більше керівників не обмежується самими лише привітаннями і подарунками для підлеглих, а замовляють для офісу вечірку за участю Діда Мороза та Снігуроньки. Для створення повноцінної шоу-програми замовляють послуги тамади, клоунів, танцювальні та вокальні номери.  Цього року середня вартість шоу-програми на новорічному корпоративі, в яку входять послуги ведучого, привітання Діда Мороза та Снігуроньки, конкурси та музичне оформлення складатиме приблизно 500 доларів. Якщо відвідин Діда Мороза та Снігуроньки не достатньо, то можна замовити місцевих виконавців. Головне попередити їх заздалегідь та запропонувати достойну винагороду. Так, за словами директора готелю “Інтурист-Закарпаття” Олександра Доктора, торік, на новорічний блакитний вогник, в готель “Інтурист-Закарпаття”, був запрошений Народний художній колектив “Студія сучасного танцю “Бліц”. Виступ колективу обійшовся у 1000 гривень. До речі, чимало заплатили і ведучому, який, водночас, був Дідом Морозом. Разом з розважальною програмою його виступ обійшовся у 3.500 гривень.

Віктор Тар, KarpatNews.in.ua