Податковий кодекс неконституційний і нелогічний

В Адміністрації президент заявляють, що деякі норми Податкового кодексу порушують Конституцію і створюють погані умови для наповнення бюджету та забезпечення дотримання прав і свобод людини.

Деякі норми Податкового кодексу суперечать Конституції. Про це заявила перший заступник глави Адміністрації президента України Олена Лукаш.

Зокрема, за її словами, документ скасовує принцип презумпції невинності, “і норми його записані таким чином, що апріорі платник податків є винним”.

“Більше того, саме платник податків повинен доводити податковій адміністрації, що він не порушив чинне законодавство, тобто, що він — не порушник. Це абсолютно неконституційно і нелогічно, бо платник податків, який утримує державний орган, що збирає податки, не може виправдовуватись”, — сказала Лукаш.

Вона також повідомила, що вето президента буде складатися з двох частин (умовно) — це економічна частина і правова, юридична частина. “Ми зможемо побачити текст у четвер (2 грудня — ред.), але парламент буде розглядати як економічні вимоги президента, так і правові. Тобто, як умови для існування бізнесу і наповнення, з іншого боку, бюджету в цій державі, так і дотримання прав і свобод людини”, — додала вона.

Перший заступник глави Адміністрації президента також зазначила, що це вето буде означати “не набуття чинності у запропонованій парламентом редакції Податкового кодексу, а зобов’язує президента внести до парламенту не тільки свої заперечення, а і норми права, які президент пропонує народним депутатам ухвалити для того, щоб кодекс набув чинності”.

“Саме у четвер Верховна рада отримає повний текст законодавчих пропозицій президента, які будуть долучені до вето президента… Ветується весь Податковий кодекс і ветується другий закон, який ухвалений у зв’язку з прийняттям Податкового кодексу і який також врегульовує права підприємців в цій державі і можливості держави щодо збирання податків. Тому ветується обидва закони”, — пояснила Лукаш.

Нагадаємо, президент Віктор Янукович у вівторок, 30 листопада, скористався правом вето на Податковий кодекс.

За словами спікера Володимира Литвина, це питання буде розглянуте у парламенті у четвер, 2 грудня.

tsn.ua