Закарпаття: У регіоні йде війна за шість лісництв ДП “Мукачівське лісове господарство”

У затишному залі Державного підприємства «Мукачівське лісове господарсво» проходили профспілкові збори колективу, де наболілим питанням було – хто має керувати таким важливим державним підприємством? Як відомо, Державний комітет лісового господарства України завважив повернути до роботи колишнього керівника Мукачівського лісгоспу Олександра Георгійовича Булигіна.

Яка мета цієї акції та чи правильне вирішення цього питання – можна було довідатися, прислухавшись до виступів, порівняльних характеристик, стану на цей час підприємства, його фінансового та кадрового потоку в минулому і поточному періодах, щоб вищі органи побачили й почули не лише про показники підприємства в цифрах, а й у загалом налаштованому процесі роботи.

Присутніми на зборах були представники шести лісництв Мукачівщини, а саме: Чинадіївського, Морозівського, Майданського, Кленовецького, Мукачівського, ВЛНС Березинка та П.П. Кольчино, а також представник Обласного управління лісового та мисливського господарства Ярослав Гоголюк, начальник Управління агропромислового розвитку Мукачівського району Ілля Йовбак, фермерського господарства «Квадро», багато приватних підприємців, представники преси та телеканалу “1+1”.

Головою зборів було обрано голову профкому Віру Делеган, секретарем – Калину Сороку.

На порядку денному – питання про відновлення на посаді директора Держлісгоспу колишнього керівника підприємства Олександра Георгійовича Булигіна.

На початку зборів головний бухгалтер Держлісгоспу Мар’яна Русин подала реальні показники фінансово-економічного стану у час керівництва Олександра Булигіна та теперішнього керівника Василя Анталовського. Виходячи з бухгалтерської звітності за час керування Олександра Булигіна, на 1 жовтня 2009 року економічний стан підприємства був на межі банкрутства. Наболілою була виплата заробітної плати, яка складала 649,8 тис. грн., нарахування до неї склали 344 тис. грн., і все це – за неповного робочого тижня. Працюючі, без збереження заробітної плати, знаходилися у відпустках по 30 календарних днів. І звісно, якщо не було реалізації – не було і доходів, а це – несплачені податки, розрахунки з постачальниками, виконавцями робіт. Якщо ж немає обороту – то звідси й і недоїмки до бюджетів – 711,6 тис. грн., у пенсійний фонд – 187,4 тис. грн. З цього і випливає, що знане не лише на Мукачівщині, а й в області та в Україні Мукачівське лісове господарство іде до банкрутства, де техніка лежить мертвим вантажем, масове безробіття і взагалі – повний хаос. І ось на зміну діючого керівництва в жовтні 2009 року приходить молодий і енергійний, наполегливий і відповідальний до кожного лісничого Василь Васильович Анталовський, який перед цим працював директором Перечинського лісгоспу, робота якого була задовільною.

– Нове русло вести важко, а особливо з боргами, – скрушається Василь Анталовський, – та якщо людина прагне добробуту не лише собі, а й оточуючим, тоді й колектив підтримує нововведення, дає корисні поради. Тоді праця в задоволення усім людям.

На зборах прозвучав ряд виступів, які дають належну оцінку керівництву. Виступ головного інженера Василя Гоблика не міг залишитись непочутим. Він наголосив, що, починаючи з 2004 року, в Мукачівському лісовому господарстві вже змінено чотирьох керівників. За час керівництва Василя Анталовського підприємство почало «ставати на власні ноги», люди виходять з «фінансової ями», є надії на працю, на заробітки. Люди мають задуматися над тим, хто є справжнім господарем, адже стратегія роботи спрямована правильно, з визначеннями на майбутнє. Директор має працювати на перспективу, тоді й буде видно плоди його роботи.

Виступ приватного підприємця Йосипа Теліги зумовлений тим, що не було співпраці з колишнім керівництвом, тому майже 80% приватних структур відійшли до Перечинського лісгоспу, очолюваного саме Василем Васильовичем. Там була добре налагоджена праця, там були згуртованість колективу і хороші показники роботи.

Заступник директора Василь Русин наголосив, що за невеликий період роботи Василя Анталовського і його команди придбано нову техніку, спецодяг. Продуктивність праці керівника та колективу видно – загалом у році доходи від реалізації чималі.

У виступі Миколи Горзея, Юрія Меденці, Володимира Красикова, Віктора Граба, Василя Софілканича, Василя Мешка, Василя Граба та багатьох інших видно, що нове, цілеспрямоване керівництво працює рентабельно. Зроблено значні зміни в процесі роботи, немає заборгованості, кожен отримує належну йому заробітну плату.

Порівняльні характеристики значно великі, і кожен (при здоровому глузді) повинен зробити свій реальний висновок. Отже, треба відстояти теперішнього керівника, який дбає про колектив та підприємство, вміє і хоче працювати. Склад Мукачівського лісгоспу (223 чоловік) одноголосно настоює на тому, щоб було враховано саме їх точку зору, адже вони бачать – як працювати. Де перспективи, належні оплата та умови праці, щоб кінцевим рішенням профспілкових зборів був вердикт – відстояти діючого керівника. Саме рішення зборів надсилають до Мукачівської райдержадміністрації, обласного управління лісового та мисливського господарства, Державного комітету лісового господарства України.

Едіта Софілканич, Інтернет-видання “Панорама Мукачева”