Першим про “чорних” трансплантологів з інституту Шалімова слідчим розповів …житель Ужгорода?

Слідчі МВС далi «розкручують» справу «чорних трансплантологів» з Інституту ім.Шалімова. Нагадаємо, що наразі троє провідних хірургів, які вели доволі розкішний спосіб життя, перебувають під арештом, їх обвинувачують у незаконних пересадках нирок. Хірурги літали оперувати до Азербайджану як приватні особи, що, згідно з чинним законодавством України, є злочином. Натомість у МВС повідомили, що кількість арештованих фігурантів у цій справі зросла до шести осіб.

“Арештовано не тільки трьох лікарів, всього членів групи шестеро. Все почалося з того, що в Ужгороді ми знайшли людину, яка розповіла нам про ситуацію з незаконними операціями, зав’язаними на столичних іменитих лікарях, — зазначив заступник міністра внутрішніх справ Василь Фаринник в інтерв’ю “Газеті по–київськи”. — Ім’я інформатора я вам сказати не можу, але завдяки йому вдалося розкрутити весь злочинний ланцюжок. У цю групу входили не тільки люди, які безпосередньо робили вилучення органiв і пересадку, а й ті, хто займався агітацією серед потенцiйних донорів, їх перевезенням і супроводом”.

На сьогодні є 25 постраждалих осіб, яких схилили до видалення нирки. Усіх їх слідчі визнали потерпілими у справі. Хоча ці донори самостійно до міліції не зверталися, оскільки отримали винагороду — 10 тисяч “зелених”. Заможним клієнтам з Європи та Ізраїлю нирки пересаджували вже за 100—200 тисяч доларів. Наразі слідство розшукує інших донорів. За словами пана Фаринника, донорів оперували не лише у клініках Баку, як повідомляли раніше — частину операцій проводили навіть в Інституті ім. Шалімова! Хоча раніше керівництво інституту всіляко відхрещувалося від причетності закладу до “чорної трансплантології”.

Україна Молода