Третина іноземних компаній в Україні згорнула діяльність

Третина іноземних компаній в Україні згорнули діяльність впродовж останніх двох кризових років. Стільки ж компаній розмірковують чи варто їм залишатися в Україні. Як вийти із ситуації, міркували експерти міжнародного інвестиційного форуму «Відкритий Донбас», який наразі проходить у Донецьку.

У Донецькій торгівельно-промисловій палаті проходить шостий міжнародний інвестиційний форум «Відкритий Донбас». Інвестиційний інтерес до Донецької області виявили компанії 22 країн світу.
Менеджер однієї з французьких фірм Жан Бах провів у Донецьку декілька років, розвиваючи бізнес, але, так і не побачив чітких правил гри між підприємництвом і державою. Попри заяви політиків про стабільність, за останній час у Донецьку мало що змінилось в позитивний бік, говорить Жан Бах: «Непередбачуваність, непрозорість – все це гальмує роботу. Нам потрібні чіткі правила гри – тоді можна буде розвиватись».

Підприємство Жана Баха – одне із низки фірм, що зайняли позицію очікування і не поспішають далі інвестувати в українську економіку.

Екологія і енергозбереження непопулярні – Макогон

За словами директора Інституту стратегічних досліджень Юрія Макогона, найбільшою проблемою є те, що інвестори не знають, чого очікувати від нової влади.

«У нас є дані дослідження іноземних партнерів, які мають тут бізнес, інвестиції. Біля 30 % заморозили бізнес, 30 % вирішують, що їм робити далі, а інші дивляться збоку і не ухвалюють жодних рішень. І тут виникає момент інерційності – та влада підвела, а чого очікувати від цієї влади – поки ніхто не знає», – говорить Юрій Макогон.
Між тим, у Європейській бізнес-асоціації помітили легке пожвавлення інвестиційної активності. Експерти кажуть, що наразі іноземці інвестують в цінні папери енергетичних підприємств Донеччини, які останнім часом зменшили свою прибутковість. Це свідчить про стабільні очікування інвесторів, каже заступник голови правління Європейської бізнес-асоціації Олексій Морщагін. Утім, як стверджує Юрій Макогон, більшість ключових для Донецька напрямків, таких, як енергозбереження та екологія, досі залишаються вкрай непопулярними.

Ольга Доровських, Радіо Свобода