Закарпатським ДАІшникам дозволили їздити на машинах-“невидимках”?

Державтоінспекція спростовує інформацію про повернення працівникам ДАІ права ховатися в кущах і зупиняти водіїв без причини. Нагадаємо, у середу стало відомо про скасування розпорядження МВС №466 від 21 травня 2009 року, яким працівникам ДАІ забороняли ховатися в кущах, зупиняти водіїв без причини і ловити на перевищенні швидкості відразу за знаком початку населеного пункту та інші пункти.
Як роз’яснив керівник прес-служби ДАІ Євгеній Кравець, розпорядження №466 справді скасовано, причому ще місяць тому, але це не означає, що ДАІ стала безкарною.

«Є наказ МВС №111, що діє з липня, а розпорядження його дублювало, тому його і відмінили. Інспектори як і раніше не мають права ховатися в кущах і так далі. Вони несуть службу в місцях найкращої видимості для усіх учасників руху, можуть контролювати дотримання ПДР в потоці машин на службових авто без знаків «ДАІ» та із звичайними (не синіми) номерами (але не на приватних машинах), а також знаходитися в аварійно небезпечних місцях (перехрестя, небезпечні повороти) для попередження аварій.

Якщо у водія виник конфлікт з інспектором, є телефон довіри : 044-272-46-59», – сказав Кравець.

А ось що стосується заборони фіксувати перевищення швидкості в «кілометровій зоні» від знаку «Населений пункт», то він і справді скасований.

Юристи говорять, що і при колишньому розпорядженні, і зараз у інспекторів є можливість ховатися за деревами – інспекторам дозволено знаходитися в аварійно небезпечних місцях, тобто якщо небезпечно, то можна і за деревом, і за поворотом дороги. Вони радять водіям добре вчити ПДР: там вказано, що можна порушувати, якщо це погрожує небезпеці водія, пасажира або машини.

“Сегодня”