Закарпаття: Обласний автодор готовий до снігів та заморозків, проте …не повністю

Осінньо-зимовий період – завжди відповідальний час для комунальних служб, який випробовує їх на професіоналізм, відповідальність та готовність працювати цілодобово й без вихідних. Для закарпатських дорожніх служб цей період розпочинається з 15 жовтня і завершується у середині квітня.

Кілька днів тому на перевалах краю випав сніг, тож закарпатські автодорівці вперше в цьому році задіювали снігоприбиральні машини та іншу спецтехніку. Втім, сніговий покров не був значним, а тому проїзд був забезпечений постійно. Відеокамери та метеостанції, що встановлені, переважно на перевалах, допомагали обласним комунальникам миттєво реагувати на ситуацію та відправляти на місце стільки машин, скільки було потрібно для прибирання снігу. Загалом 1-го грудня на дорогах Закарпаття (в основному, на Воловеччині) працювали 34 одиниці снігоочисної техніки. Крім того, чимало машин знаходилося на чергуванні:

«Цього року зима, в принципі, розпочалася лише кілька днів тому. На рівнинах снігу майже не було. Більш серйозніший сніг випав на перевалах. У деяких місцях сніговий покров сягав до 10 сантиметрів. За прогнозами метеорологів у найближчі 2-3 дні тільки в горах буде сніг та невеликі морози. Далі – знову потепління. Але на Закарпатті часто бувають різкі перепади температур, тому потрібна постійна готовність. Найстрашніше – миттєві заморозки після дощу», – коментує ситуацію перший заступник начальника Служби автомобільних доріг у Закарпатській області Василь Заяць.

За словами пана Василя, закарпатський Автодор готовий до снігів та заморозків. Проте… не повністю. Щороку область одержувала на осінньо-зимове утримання доріг близько 15-ти мільйонів гривень. Цьогоріч надійшло менше коштів. Так, до прикладу, лише на грудень автодорівцям області потрібно ще, як мінімум, 2 мільйони гривень.  Наразі найбільша проблема – це нестача пального:

«На сьогоднішній день маємо заборгованість за паливно-мастильні матеріали у сумі близько 1 млн.300 тисяч гривень. Є запаси пального на 2-3 дні, але – не більше. Намагаємося вирішити це питання, адже повинен бути запас не менш ніж на 10 днів – на випадок довготривалих снігопадів. Добре те, що цього року нема проблем із запасами насипних матеріалів, на випадок ожеледиці. Так, заготовлено близько 50% висівок (мучки). При річній потребі 20 тисяч метрів кубічних висівок, дорожні служби є в наявності 10 тисяч. Щодо технічної солі, то цьогоріч маємо набагато кращі запаси (80% від річної потреби), ніж торік (60%). Щодо спецтехніки, то на цілу область є 428 одиниць техніки для зимових робіт. Зокрема – 6 потужних солерозподілювачів. Більшість із них працюють на ділянках дороги Київ-Чоп, там де найбільший вантажопотік. Є достатньо спецтехніки, інша справа – що майже вся вона застаріла, має 20-30 років».

Нині на дорогах Закарпаття введено цілодобове чергування дорожніх служб. Закарпатські шляховики кажуть, що на випадок виникнення якихось труднощів, їм також можуть допомогти підрозділи МНС, ДАІ, сільські ради та сусідні області, з якими також налагоджена співпраця:

«Зазвичай, у період снігопадів дорожнім службам Закарпаття працювати досить важко, бо тут є близько 20-ти перевальних ділянок, з яких 4 – межують з Львівською та Івано-Франківською областями. Це – серйозні перевали, за якими ми постійно доглядаємо. Звичайно, прослідкувати за усіма дорогами нема змоги, адже на Закарпатті – 3300 кілометрів доріг. З них 636 км – дороги державного значення. Тож на них, в основному, і зосереджуємо увагу. Втім, в залежності від поступлення коштів, будемо намагатися відреагувати на всі повідомлення. Адже пошту, наприклад, погода не повинна цікавити. Вона відправляє листи у будь-який, навіть найбільш засніжений, куточок області», – розповідає Василь Заяць.

Також службою Автомобільних  доріг у Закарпатській області вже виставлені усі необхідні попереджувальні знаки на 15-ти перевальних ділянках. Ці знаки стосуються водіїв вантажівок і попереджують про те, що рух без ланцюгів на колесах – заборонений.

Віктор Тар, KarpatNews.in.ua