Закарпаття: В Ужгороді відбувся перший сольний концерт народного інструментального ансамблю “Рапсодія”

26 листопада у Закарпатському обласному театрі ляльок відбувся перший сольний концерт під назвою «Феєрверк бажань» народного інструментального ансамблю «Рапсодія» Ужгородського районного будинку культури (керівник Леся Дубенко).

Для молодого колективу (чотири роки) це велика відповідальність, адже представити на широку публіку  свою програму у вигляді сольного концерту – справа не з легких. Хоча учасниці ансамблю є  відомими в районі виконавцями, але поставилися вони до справи з усією відповідальністю.

Основна мета артиста – принести радість  глядачеві, естетичне задоволення  від побаченого, почутого. З цією задачею дів-чата справилися чудово. Щедо концерту в залі панувала атмосфера інтриги:  ось зараз щось-таки має відбутися. І дійсно: починаючи від репертуару (твори Д.Т. Альбіноні, Й. Брамса, К. Веласкеса, З. де Абреу, М. Леграна, Е. Морріконе, закарпатських композиторів В. Короленка, С. Андріюка та ін.), озвучення (В.Клочуряк), освітлення залу – все відтворювало красу неповторного інструментального мистецтва.

Хочеться  відзначити режисуру концерту, який пройшов  на  одному диханні (так званий «легкий»). Володимир Ладижець, молодий талановитий режисер, зумів вибудувати программу так, що концерт сприймався як одне театральне дійство. Спеціальні ефекти (золотий дощик, холодні вогні і т.п.) підсилювали позитивний настрій глядача;  а гості, які взяли участь у концерті (заслужений артист України Олександр Садварій, танцювальний ансамбль Ужгородського коледжу культури і мистецтв під керівництвом заслуженого працівника культури України Михайла Шютєва, співачки Віра Сентипал та Іванка Білак), збагатили його своїм мистецтвом.

Глядачі, які вщерть запов-нили зал лялькового театру (не вистачало сидячих місць  і багато-хто стояв до закінчення концерту), гаряче аплодували митцям, які  за допомогою музичного мистецтва  доносили зі сцени до всіх присутніх свої почуття, бажання, сумували, раділи, сподівалися, мріяли, і примушували зал у такт музиці робити з ними те саме. Скрипки, альт і флейта у супроводі фонограми творили на подіумі неймовірне за почуттєвою гамою дійство, яке не залишило байдужим жодного слухача.

Поважні гості, які в той вечір були присутні у театрі  (начальник  управління культуриЗакарпатської  облдержадміністрації, заслужений працівник  культури України Ю.Ф.Глеба, голова обкому профспілки працівників культури, заслужений працівник культури України Н.М.Товтин, директор обласного організаційно-методичного центру культури В. В. Рудейчук, заступник голови Ужгородської районної державної адміністрації А. М. Югас та інші), піднімалися на сцену із квітами та подарунками, вітали «Рапсодію» і щиро дякували чарівним учасницям колективу за чудовий концерт, висловлюючи надію ще не раз почути у її виконанні  чарівну музику, яка наповнила серця всіх присутніх у цей вечір.

Як  зазначила керівник ансамблю: «Мрії йдуть від серця і тільки від нас залежить їх здійснення… Ви побували на нашому «Феєрверку бажань», а бажання, як відомо, збуваються. Тож, мрійте, і хай ваші бажання здійсняться!».

Леонтій Ленарт, начальник відділу  культури і туризму Ужгородської РДА, заслужений працівник культури України, “Вісті Ужгородщини”