Закарпаття: В Ужгороді відкрили центр надання допомоги новонародженим “Колиску надії” від Віктора Пінчука (ФОТО)

У четвер, 2 грудня, на базі Ужгородського міського перинатального центру, за сприяння Фонду Віктора Пінчука, відбулося відкриття центру надання допомоги новонародженим «Колиска надії».

Участь у цьому заході взяли перший заступник голови обласної ради Володимир Закурений, заступник Ужгородського міського голови, депутат облради Володимир Смоланка, віце-президент Фонду Валерій Вакарюк, керівник проекту “Колиска надії” Світлана Гавриленко, головний лікар перинатального центру Андрій Чабан, начальник управління охорони здоров’я ОДА, депутат обласної ради Роман Шніцер, його заступник Тетяна Міцьо та інші.

Ще у червні 2006 року Фонд Віктора Пінчука розпочав програму “Колиски надії”, спрямовану на розбудову мережі найсучасніших неонатальних центрів по всій країні (на базі існуючих державних медичних закладів). Такі центри Фонд забезпечує сучасним медичним обладнанням, навчає лікарів та медсестер новим технологіям виходжування новонароджених. Фонд також обладнує центри комп’ютерами, підключеними до мережі Інтернет, аби надати медпрацівникам доступ до останньої інформації у галузі неонатології.

Так, протягом 2006-2010 рр. в Україні було відкрито 21 центр “Колиски надії”, в яких, згідно з даними лікарів, було врятовано більше 6 500 новонароджених. А це – у Чернігові, Володимирці, Луцьку, Полтаві, Дніпропетровську, Києві (2 центри), Чернівцях, Бахчисараї, Ізмаїлі, Одесі, Сімферополі, Донецьку, Хмельницькому, Житомирі, Черкасах, Івано-Франківську, Миколаєві, Тернополі, Сумах та Херсоні.

Ужгородський міський пренатальний центр є найбільшим потужним закладом області з традиційно найбільшою кількістю пологів і виконує функції обласного пренатального центру . Саме в цьому закладі з’являються на світ понад 30 відсотків всіх недоношених дітей області, які потребують особливого догляду. Розпочинаючи співпрацю із цим Центром Фонд Віктора Пінчука робить велику справу – черговий крок у надання допомоги найменшим мешканцям нашого краю.

Для забезпечення доступу лікарів до медичних веб-ресурсів та формування професійного середовища спілкування між фахівцями центрів “Колиски надії”, відділення реанімації та інтенсивної терапії новонароджених отримало комп’ютерну робочу станцію. Це однозначно допоможе і фахівцям у роботі, оскільки їм доводиться постійно учитись, підвищувати свій фаховий рівень, бо є мотивація, та даруватиме повноцінне життя крихіткам, які народилися з екстремально низькою вагою тіла.

З вітальним словом до учасників зібрання звернувся Володимир Закурений, який від усього серця поздоровив ужгородців з такою важливою подією, яка дає надію кожній сім’ї, родині принести в дім здорове дитя, а з ним і те велике щастя, заради якого живе на цій землі кожен із нас.

Назва Фонду – дуже влучна, адже духовність починається з колиски, де мають панувати материнська ласка і пісня та батькова мужність і розважність. Саме там, у світі дитинства, вибруньковується основа життєдіяльності – віра, надія, любов.

Звісно, все це не дається помахом чарівної палички. Це – старання і праця цілого медичного закладу, фахівців, меценатів, добродіїв і, звісно, не без Божого благословення, – підкреслив Володимир Петрович.

На завершення він побажав колективу успіхів у нелегкій, але благородній справі, а батькам – яких доля приводить сюди, – твердої віри в “Колиску надії”.

Прес-служба Закарпатської  обласної ради