Керівники Закарпаття та Пряшівського самоврядного краю підписали план дій щодо створення нового українсько-словацького пункту пропуску “Уліч-Забрідь” (ФОТО)

У п’ятницю, 3 грудня, закарпатська делегація на чолі з головою області Олександром Ледидою відвідала м. Пряшів, Словаччина. Керівники Закарпаття та Пряшівського самоврядного краю підписали план дій щодо створення нового українсько-словацького пункту пропуску «Уліч-Забрідь».

Також під час візиту закарпатської делегації до Пряшева сторони обговорили перспективи створення українського культурного центру в Словаччині, візові проблеми та інше.

Ідея створення переходу «Уліч-Забрідь» на кордоні Пряшівського краю та закарпатської Великоберезнянщини виникла давно. Обидві сторони погоджуються – майбутній пункт пропуску додасть динаміки розвитку обох регіонів:
– Тим більше, як Уліч, так і Забрідь, – це гірські регіони, які потребують динаміки розвитку. До того ж, цей перехід дасть можливість скоротити відстань перетину польсько-словацько-українського кордону, – зауважив Олександр Ледида.
Словацька та українська сторони мають підготувати проектно-кошторисну документацію стосовно розбудови інфраструктури. Встигнути планують до весни. Саме тоді питання має розглянути спільна міжурядова комісія. У випадку позитивної оцінки – новому переходу бути:
– Переконаний, що, оскільки ми вже розпочали цю справу, то доведемо її до кінця. Адже цього переходу потребують як Словаччина, так і Україна.    Зараз все залежить від рішення державної влади Словаччини, – розповів голова Пряшівського самоврядного краю Петер Худік.

Українська влада – як державна, так і місцева, – повністю підтримують ідею створення пункту пропуску «Уліч-Забрідь». Олександр Ледида дає проекту оптимістичні прогнози:
– Я думаю, якщо навесні міжурядова комісія затвердить цей проект – то за рік ми зможемо втілити його в життя!
Також під час візиту до Пряшева керівник Закарпаття Олександр Ледида відвідав консульство України, де зустрівся з представниками Союзу русинів і українців Словаччини. За офіційними даними сьогодні 24 тисячі жителів Словаччини вважають себе русинами-українцями, ще 10 тисяч – українцями. Під час зустрічі обговорювались перспективи створення в Пряшеві Українського культурного центру. Сьогодні питання вирішено частково – вже виділено будівлю під центр. Нагадаємо, в Ужгороді до завершення підходять ремонтні роботи майбутнього Словацького культурного центру. Він розташується в історичній будівлі в центральній частині міста, колишній ЗОШ №4. Офіційне відкриття планується вже найближчим часом.

Прес-центр ОДА