Кабмін обіцяє українцям безвізову Європу вже наступного року

В 2011 році Україна отримає безвізовий режим з Європейським союзом, заявив віце-прем’єр з економічних питань Сергій Тігіпко в ефірі одного з телеканалів. “На наступний рік ми будемо мати безвізовий режим на короткострокові поїздки до Європи для українців”, – зазначив він.
На зауваження експертів, що це все “маніловщина”, Тігіпко заявив: “Ви знаєте, от давайте дочекаємося”.

Як відомо, 22 листопада на саміті Україна-ЄС був схвалений План дій зі скасування візового режиму України з ЄС.

План передбачає введення паспортів з біометричними даними, посилення заходів боротьби з нелегальною міграцією, удосконалення управління кордоном, поглиблення міжнародно-правової взаємодії у сфері боротьби з організованою злочинністю, незаконним обігом наркотиків і торгівлею людьми.

Виконання документу буде проходити у два етапи. На першому, згідно з інформацією МЗС, Україна повинна забезпечити ухвалення необхідної законодавчої бази і державних програм у сферах, охоплених візовим діалогом.

На другому – Єврокомісія з залученням країн-членів ЄС буде оцінювати відповідність більш предметним критеріям, на підставі яких буде визначатися ефективність і послідовність реалізації необхідних заходів.

Зазначимо, в України виникли проблеми із фінансуванням біометричних паспортів, а відсутність коштів на біометричні паспорти може загальмувати безвізовий режим між Україною з ЄС.

ТСН