США призупинили друк 100-доларових купюр

США змушені тимчасово призупинити друк 100-доларових купюр нового зразка, які передбачалося запустити в обіг в лютому 2011 року. Таке рішення було прийнято через велику кількість браку при друку купюр, повідомляє телеканал CNBC.
Як розповіли CNBC офіційні особи, причетні до випуску нових 100 доларів, через викривлення друкованого аркуша на лицьовій стороні банкнот з’являються непродруковані смуги. За даними одного зі співрозмовників телеканалу, такий дефект мають близько 30 відсотків усіх 100-доларових купюр, що зійшли з друкарського верстата. Причину збою в друкованому процесі поки встановити й усунути не вдається.

Всього до моменту прийняття рішення про припинення друку нових 100-доларових купюр, розповіло телеканалу інше джерело, було виготовлено 1,1 мільярда банкнот. Скільки з них надруковані з браком, за його словами, поки не встановлено. Всі нові купюри, розповів він, відправлені в спеціальне сховище, а фахівці в екстреному порядку розробляють систему механічного сортування купюр з браком. Ручне сортування купюр, за його оцінками, займе від 20 до 30 років, механічне – близько року.

Витрати на виробництво однієї нової 100-доларової купюри нового зразка, за даними CNBC, становлять 12 центів – у два рази більше, ніж банкнот іншого номіналу. Таким чином, на друк 1,1 мільярда купюр, відправлених на карантин, витрачено вже понад 130 мільйонів доларів. Кількість бракованих купюр, а також витрати на їх виявлення і подальше знищення, поки що оцінити неможливо, повідомляє CNBC.

100-доларова купюра нового зразка була представлена американською владою 21 квітня 2009 року. Тоді повідомлялося, що банкнота з новим дизайном і новими ступенями захисту буде введена в обіг в лютому 2011 року. Проте 1 жовтня 2010 Федеральна резервна система США повідомила, що введення в обіг нової купюри відкладається “через проблеми, що виникли при її друку”. Які саме, не уточнювалося.

За матеріалами Лента.РУ