З Нового року більшість підприємців Закарпаття піде в тінь…

За серпень-жовтень цього року кількість приватних підприємців в Україні скоротилося на 30 тис. У цілому зареєстровано близько 100 тис. юридичних осіб на єдиному податку, половина з яких з прийняттям нового Податкового кодексу змушена буде піти в тінь. Про це на прес-конференції повідомив член Ради “Харківського Клубу Підприємців” Олександр Чумак.
За його словами, до квітня 2011 закриються або підуть у тінь, у крайньому випадку перейдуть на загальну систему оподаткування порядку 2 млн. суб’єктів підприємництва, які сплачують податки за спрощеною системою. Закриватися бізнесу не вигідно, оскільки приїзд інспекцій та перевірок виллється в кругленьку суму, навіть без урахування штрафних санкцій. Плата за закриття малого підприємства зросла в 5 разів.

Подібний сценарій очікується і на ринку таксі. У Києві та Харкові, мегаполісах Україні, широко розвинена система нелегальних таксистів, які не платять податки.

«Грошова навантаження на чесного платника податків занадто висока для того, щоб він продовжував платити всі податки на тлі того, що більшість таксистів у місті нелегальні … Відтік людей, які платять податки, буде значний, якщо не буде введена програма боротьби з нелегальним таксі. Питання навіть не в тому скільки віддавати, а в тому, щоб усі платили », – зазначив голова профспілки таксистів Сергій Старцев.

Главное