Закарпаття: Митарі у міжнародній пошті знайшли орден імператора Австро-Угорщини

Один австрійський поціновувач старовинних військових відзнак, відправляючи до України незадекларований коштовний лист, сам того не відаючи, «відзначив» чопських митників орденом імператора Франца Йосифа, який ще при Австро-Угорщині вручався за видатні заслуги державним службовцям.

Так, нещодавно при перевірці одного із міжнародних поштових відправлень увагу інспекторів привернув простий лист, який з-поміж інших виділявся незвичайною товщиною та щільністю. Тож, застосувавши металодетектор та рентгенапарат, митники виявили металічний нагородний знак у формі хреста, датований 1916 роком. Медальйон був загорнутий у клаптик синтетичного матеріалу та акуратно заклеєний в конверті. З’ясувалось, що виявлена нагорода надсилалася листом до Дніпропетровська громадянином Австрії, але попередньо не заявлена за встановленою формою митному органу.
При більш детальному огляді залізного хреста заслуг, митники прочитали на лицьовому боці напис «VIRIBUS UNITIS» (що в перекладі означає «спільними зусиллями») з монограмою «FJ», а на зворотньому – відлиті цифри «1916». Нагородний знак підвішений на стрічку біло-червоного кольору із металічним значком з у вигляді двох схрещених мечів. До речі, за тодішніми канонами це означало, що нагороджений отримував цей хрест за військові заслуги.
Тож, за порушення митних правил відносно громадянина Австрії складено протокол. Наразі вилучену нагороду направлено для експертизи на предмет визначення її історичної та культурної цінності.

Прес-служба Чопської митниці