Закарпаття: Навколо Солотвинського солерудника моніторитимуть стан пошкоджених житлових будинків

Наприкінці минулого тижня відбулося позачергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якій розглядалася ситуація на Солотвинському солеруднику. Участь у засіданні взяли директор департаменту цивільного захисту МНС Василь Квашук, начальник ГУ МНС в Закарпатській області Мирослав Щербей, начальники профільних управлінь облдержадміністрації, представники Тячівської райдержадміністрації, Солотвинської селищної ради. Вів засідання – перший заступник голови облдержадміністрації Іван Бушко.
Виступаючі констатували: стан справ на солеруднику – критичний. З 2007-го року в селищі активізувалися карстові процеси. Лише за останній квартал об’єм проваль збільшився на 38 відсотків, а загальний об’єм карстових утворень вже нині становить більше двох мільйонів метрів кубічних. Самі ж шахти продовжує затоплювати водою. Щодоби рівень води в одній із них – №8, збільшується на 6-8 сантиметрів. Через аварійну ситуацію суб’єктам господарювання завдано збитків орієнтовно на 140 млн. гривень, в тому числі й Українській алергологічній лікарні на 15,9 млн. грн. та обласній алергологічній лікарні на 2,1 млн. грн..

На засіданні комісії було прийнято рішення класифікувати ситуацію на солекопальні та на прилеглій території як геологічну надзвичайну. Також комісія ініціювала перед МНС розгляд питання  про прийняття рішення щодо визначення надзвичайної ситуації державного рівня. Державній екоінспекції, Держгіпромнагляду, управлінню МНС в Закарпатській області доручено забезпечити нагляд за безпекою проведення заходів в районі шахтного поля.  Адміністрації Солотвинського солерудника, спільно з Тячівською РДА та Солотвинською селищною радою, доручено продовжити  моніторинг стану пошкоджених житлових будинків, у разі погіршення ситуації провести відселення мешканців.

Прес-центр ОДА