Закарпаття: За документами прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 15 працівників лінійних відділів залізничної міліції

На міжвідомчій нараді керівників прокуратури Закарпатської області, облдержадміністрації, УМВС України на Львівській залізниці, керівників УМВС в області, відокремленого підрозділу „ Ужгородська дирекція залізничних перевезень” йшлося про стан протидії правопорушенням на залізничному транспорті, в тому числі у сфері безпеки руху та експлуатації транспорту.
За інформацією першого заступника прокурора області Руслана БІЛОВАРА злочинність на залізничному транспорті зростає, цього року  вже скоєно понад 200  злочинів, що на 7 % більше ніж торік. Це відбувається  в основному за рахунок поставлених на облік злочинів проти державної власності, зокрема крадіжок державного майна, повідомили у прес-службі прокуратури Закарпатської області.

Більше скоєно тяжких та особливо тяжких злочинів. Стали масово красти засоби сигналізації та зв”язку – цього року вже скоєно 16 таких злочинів, коли торік не було жодного.

Нерідко пошкоджують шляхи сполучення – з початку року вже  маємо 10 таких випадків. Також крадуть кабеля, цього року на ст.. Батьово  було викрадено 240 м. кабелю, чим  завдано збитків державі на суму майже 8 тис. грн.. По цьому випадку  прокуратурою, в рамках кримінальної справи, заявлено позов на  цю суму, який вже задоволено. І це не єдиний випадок. Розкрадають навіть електрообладнання, матеріали верхньої будови колії, електропостачання тощо. Ситуація катастрофічна і потребує особливої уваги правоохоронних органів, на що і було звернуто увагу прокуратури.

Якість проведення  дізнання і досудового слідства у кримінальних справах про злочини у сфері безпеки руху та експлуатації транспорту вимагає покращення. Адже прокурорами вже скасовано 5 постанов про незаконне закриття справ. За документами прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 15  працівників лінійних відділів міліції.

Всього за наслідками  прокурорських перевірок з питань додержання вимог законодавства про безпеку руху на залізничному транспорті з початку року  транспортними прокурорами внесено 16 приписів, за наслідками до відповідальності вже притягнуто 32 особи.

Одною з найболючіших проблем нашої області є зловживання у сфері земельних відносин. На жаль, маємо факти незаконного вилучення земельних ділянок з користування державного територіального галузевого об”єднання „Львівська залізниця”.

Транспортними прокурорами вже порушено п”ять кримінальних справ стосовно службових осіб залізниці та органів місцевого самоврядування за злочини пов”язані із зловживанням владою та службовим становищем при незаконному виділенні землі на території залізниці.

В нашій області діє понад 300 залізничних переїздів, з яких 97 – з автотранспортним рухом. Між тим, списання потребують близько 70 з них, які становлять загрозу безпеці руху та життю громадян. Протягом року з вини водіїв там було допущено дві дорожньо-транспортні пригоди, на щастя, жертв немає. Але це питання потребує чим найшвидшого вирішення. Разом х з тим,  органами Державтоінспекції області не вживається заходів для забезпечення безпеки руху при переїзді автотранспортом через ці переїзди.