Ужгород: Вартість проїзду зросте до 2 гривень — з 16 грудня

Незважаючи на те, що про підвищення цін на послуги міського транспорту в Ужгороді було відомо ще з кінця літа, ця “новація” однаково стала неприємним сюрпризом. Напевно, тому, що таки жевріла надія: а може, передумають. На жаль, ні. Вже остаточно відомо, що з 16 грудня тариф зросте на 50 копійок – до двох гривень.

Нагадаємо, відповідне рішення схвалив міськвинконком Ужгорода 2 листопада, а про  самі плани стало відомо ще в серпні. Мотивували рішення тим, що… тарифи давно не піднімали – з 28 лютого 2009 року. Тобто майже два роки. Достатній це термін чи ні, вирішить кожен для себе. За цей час, пояснював тодішній заступник міського голови Володимир Химинець в “Аналізі регуляторного впливу рішення виконкому Ужгородської міської ради “Про тарифи на міські пасажирські перевезення”” (розміщений на сайті міськради), виросла вартість пально-мастильних матеріалів, автозапчастин, що призвело до збільшення собівартості послуг, як порівняти з теперішніми тарифами, – з 1,30 до 1,80 грн. Очевидно, ключовими в цьому поясненні є якраз цифри (1,3 до 1,8), тобто саме ті 50 копійок, на які ціна й зросте. Цікавою є й інша причина, на яку вказав Химинець, – підвищення рівня мінімальної заробітної плати. Інакше кажучи: зріс у вас дохід – от і викладайте більше. Водії маршруток однозначно працюють не за мінімальну зарплату, навіть якщо на папері це не так.

Далі – більше. Виявляється, рішення міськвиконкому було зумовлене “необхідністю забезпечити соціальний захист населення від необґрунтованого завищення вартості зазначених послуг перевізниками” (!!!). Можливо, досвідчений чиновник зрозуміє таке пояснення інакше, я ж читаю, що ціни виростуть, аби захистити мене… від підвищення цін.

Стосовно вигод, указаних в “Аналізі”, то для міськради це можливість не витрачати ні копійки бюджетних коштів на перевезення. Для транспортників користь теж очевидна. Що ж до населення, то для нього, зазначається в документі, “на початковому (??? – Авт.) етапі впровадження цього регуляторного акта, можливе (??? – Авт.) збільшення витрат”.

Жодного слова про покращення послуг (хоча нинішнім рівнем не задоволений ніхто), про зміну автопарку, про довгоочікуване зникнення з маршрутів “Газельок” на “25–30 посадочних місць”. Ні, містянам втокмачували: не захочете платити більше, то буде вам ще гірше, аніж тепер! У принципі, цілком у стилі попередньої влади.

З одного боку, нібито й логічним видається, що тарифи підвищувати доводиться, бо перевізники не працюватимуть собі на збиток. З іншого, слабо віриться в ці “збитки”. З уведенням нової ціни Ужгород за нею порівняється з Києвом. Проте в столиці суттєво довші маршрути. Там автобуси бігають, подеколи, 15–20 кілометрів в один бік. У нас же найдовший шлях – вул. Чорновола – Університетська – “тягне” кілометрів на 8. Інші ж набагато коротші. Чому киянам вигідно, а нашим перевіз¬никам – ні? Відповідь на поверхні: в столиці є конкурент – муніципальний транспорт. У нас же приватні перевізники – монополісти. “Альтернативою” їм може стати  хіба що таксі.

Нова влада Ужгорода рішення попередників не скасує. В інтерв’ю муніципальній газеті “Ужгород” заступник Віктора Погорєлова Юрій Беляков, відповідальний за роботу міського транспорту, однозначно заявив: з 16 грудня ціна на проїзд виросте. “Ми змушені це зробити, бо таким є рішення минулої влади на чолі з Сергієм Ратушняком від 2 листопада цього року”, – пояснив Юрій Володимирович. Звісно, нові депутати його могли й скасувати, однак ніхто цього питання не порушував…

“Задоволень” від підвищення цін на проїзд може бути щонайменше два: за ці додаткові 50 копійок хотілося б їздити на більш-менш нормальному транспорті, а не на розбитих мікроавтобусах, за якими давно звалище брухту плаче, й мати чіткий графік перевезень. Юрій Беляков обіцяє, що обидва пункти буде виконано. “Одна з вимог конкурсу для перевізників: міські автобуси повинні мати не менше 14 місць. Інша – встановлення чіткого графіку перевезень”. Обіцяє заступник мера і те, що влада стежитиме, аби автобуси чітко дотримувалися своїх маршрутів, а не скорочували собі шлях. Порушників же нових правил каратимуть суворо – позбавлятимуть права на перевезення.
Одне слово, нам обіцяють суттєве покращення роботи міського транспорту. “Дочекайтеся 16 грудня й самі побачите”, – запевняє Юрій Беляков.

Юрій Лівак, ЗІА “Простір”, Старий Замок Паланок