Закарпатська обласна рада: брати, племінники і “золота молодь”

Нова Закарпатська обласна рада здивувала лише першим результатом виборів, далі – все пішло прогнозовано.
Так, несподіванкою навіть для соціологів стала кількість мандатів, яку отримав «Єдиний Центр», і те, що він випередив Партію регіонів. У сам день виборів губернатор області Олександр Ледида заявив на прес-конференції, що порушено кілька кримінальних справ про підкуп виборців, але результати цих справ досі не відомі. Натомість саме фінансовий ресурс місцеві експерти назвали основним фактором, що вплинув на підсумки голосування.

Про те, що вибори «куплено», заявляли неодноразово, до ТВК надійшло кілька заяв з вимогою перерахунку голосів, було навіть прийнято рішення про перевибори. Підставою для цього стала заява кандидата у депутати від БЮТу, експерта Інституту політичної освіти Олександра Солонтая, яка, серед іншого, містила докази і свідчення про підкуп виборів. Проте Львівський апеляційний адміністративний суд скасував перерахунок голосів, затим місцева ТВК скасувала й власне рішення про перевибори. До слова, автором апеляційної скарги була конкурент Солонтая по мажоритарному округу Мирослава Каламуняк – кандидат від «Єдиного Центру».

13 Михайлів, 13 Близнюків і 13 опозиціонерів

У новому складі Закарпатської обласної ради є 108 депутатів: 46 від «Єдиного Центру», 37 від Партії регіонів, 8 від ВО «Батьківщина», 5 представників «Фронту змін», 3 – від партії КМКС, 4 від «Сильної України», 4 від Демократичної партії угорців, 1 від СПУ.

Серед них лише 8 жінок, причому 7 з них – представниці «Єдиного Центру» і одна – Партії регіонів.

Серед депутатів немало тезок. 13 з них мають ім’я Михайло, 10 – Іван, 9 – Василь, 8 – Володимир, 4 – Андрій, по троє власників імен Петро, Микола, Юрій, Федір, Віктор, Мирослав.

А згідно із «астрологічним» дослідженням газети «Старий замок – Паланок», в обласній раді VI скликання найбільше Овнів і Близнюків – по 13. Є також 11 Скорпіонів та по 10 Левів, Тельців і Терезів.

Вистачає й однофамільців – у раді два Поповичі (до того ж – Михайли), два Качури, два Рішки і двоє депутатів на прізвище Роман. Крім двох родичів Ковачів, є і третій – їхній однофамілець.

Щодо більшості, то на перших двох засіданнях депутати практично демонстрували одностайність. За словами губернатора Олександра Ледиди, про перехід в опозицію заявили тільки 8 депутатів з ВО «Батьківщина» і 5 депутатів з «Фронту змін». «Фактично тільки 13 зі 108 депутатів є опозицією», – підсумував губернатор.

Родинне тепло облради

У політику закарпатці йдуть сім’ями. І облрада не стала винятком. Найбільшу родину тут представляє сам новообраний голова ради – Іван Балога. Його і старший, і молодший брати також стали депутатами. Отже, родина Балог делегувала для захисту інтересів закарпатців одразу трьох рідних братів: Віктора Івановича, Івана Івановича, Павла Івановича.

Аналітик «Дзеркала тижня» Володимир Мартин називає таку родинність в обласній раді клановістю: «Обрання нового голови мало виглядати як повернення мукачівського сімейного клану до влади на своїй вотчині після паузи, обумовленої президентськими виборами: з букетами квітів, рукостисканнями та палкими обіймами» (ДТ, № 44, 27 листопада 2010 р.).

Депутатом став також племінник губернатора області Олександра Ледиди, прізвище якого відрізняється однією літерою – 25-річний Віктор Ледіда.

Із молодшим родичем пройшов і чинний член Ужгородського міськвиконкому, «єцівець» Віктор Трикур. Його племінник – Володимир Трикур – у 24-річному віці очолив Берегівську РДА та залишався її головою до квітня цього року. До того працював на підприємстві «Ужгороднафтопродукт».

Михайло Попович, який очолює «Сильну Україну» на Закарпатті, прийшов до облради із зятем Сергієм Ковачем (відповідно, однопартійцем) і тестем – Василем Ковачем. Останній пройшов від Партії регіонів (раніше представляв у раді «Нашу Україну»).

Крім того, ще одній «депутатській родині» в облраді завадив мандат нардепа. Так, бютівець Олександр Кеменяш був обраний, проте одночасно він є і депутатом Верховної Ради, тому в області навіть не реєструвався. Замість нього пройшов наступний за списком кандидат. Натомість чинний депутат Іван Курах доводиться Кеменяшу двоюрідним братом.

Протиборства не буде

Голосування в обласній раді, особливо щодо кадрових призначень, засвідчило повне порозуміння депутатського корпусу. «За» нового голову облради (Івана Балогу) проголосували 95 депутатів (9 утрималися, «проти» ніхто не голосував). Його заступниками обрано регіонала Володимира Закуреного (94 голоси «за») та бютівця Андрія Сербайла (82 «за»). Усі троє були єдиними внесеними до бюлетенів кандидатами. До слова, щоразу при таємному голосуванні один з бюлетенів визнавався недійним – або хтось із народних обранців сам обирати так і не навчився, або ж у обласній раді завівся безвідповідальний веселун, який тішить лічильну комісію малюнками на бюлетенях.

Першою суперечкою серед депутатів стала ситуація довкола Податкового кодексу. На першому ж засіданні керівник фракції ВО «Батьківщина» Андрій Сербайло запропонував колегам-депутатам звернутися до Президента України з проханням не підписувати проект Податкового кодексу. У відповідь, губернатор Олександр Ледида висловив упевненість, що Президент сам прийме правильне рішення, а «закарпатське» звернення ні на що не вплине. А депутат від «Єдиного Центру» Мирослава Каламуняк запропонувала організувати навчання для підприємців області та пояснити положення проекту кодексу. На її думку, підприємці наразі просто не розуміють ці положення і тому протестують.

Крім того, уявна боротьба «Партія регіонів – Єдиний Центр» на Закарпатті може бути хіба фарсом для «невтаємничених», усі інші знають, що саме Віктору Балозі губернатор Ледида завдячує політичною та чиновницькою кар’єрою.

Депутатська молодь

Серед поважних депутатів із досвідом роботи народними обранцями та керівниками різних рангів є й молоді особи. Зокрема, закарпатці обрали захисником своїх інтересів сина екс-голови Конституційного суду України Андрія Стрижака.

Стрижак-молодший у списках депутатів значиться як приватний підприємець. Минулого року у більшості всеукраїнських ЗМІ прозвучала інформація про ДТП – під Ужгородом розбилося «Lamborghini Murcielago» (вартістю до 300 тис. доларів США) футболіста «Мілану» Кахи Каладзе. Тодішній начальник закарпатського ДАІ Петро Луцюк стверджував, що за кермом був «громадянин Головей», але сам Каладзе заявив, що керував машиною його близький друг – Андрій Стрижак.

Ще одним заможним сином відомого батька в облраді є Сергій Ковач. Він працює директором з інвестицій на підприємстві, яке очолює його батько – ВАТ ЕК «Закарпаттяобленерго», теж депутат обласної ради Василь Ковач. Нещодавно останній став жертвою розбійного нападу, який, зокрема, виявив, що родина тримає вдома значні матеріальні цінності. 19 листопада у помешкання депутата вдерлися декілька зловмисників у масках з дерев’яними битами та предметом, схожим на пістолет. Побивши власника будинку, зловмисники забрали у нього з сейфу понад 200 тисяч грн, золоті вироби та цінні речі (джерело у правоохоронних органах свідчить, що офіційна сума збитків суттєво занижена).

Віктор Ледіда доводиться племінником губернатору (Олександр Ледида зі своїм рідним братом у паспорті відрізняються однією літерою у прізвищах). Його посада – помічник заступника голови Закарпатської ОДА. Водночас стиль життя молодого депутата навряд чи обходиться зарплатнею держслужбовця.

Про колишнього депутата Ужгородської міської ради Богдана Киніва говорять як про людину, що зробила себе сама. Учасник бізнесу у сфері гідроелектростанцій, офіційно – заступник директора ТОВ «Енергія Карпат». Прийшов до облради від «Фронту змін».

Ще один молодий депутат – Федір Райчинець. 26-річний представник ЄЦ працює генеральним директором готельно-ресторанного комплексу «Континент» у с. Поляна Свалявського району. 29-річний регіонал Віталій Калиніч – директор ФГ «Світ м’яса».

Надміру одіозних особистостей в закарпатській облраді немає. Її найвідомішим депутатом залишається міністр МНС Віктор Балога. Сумнівними реноме володіють кілька осіб, проте наразі вони активно формують свій позитивний імідж. Раніше, наприклад, особисто Арсенія Яценюка в Ужгороді під час прес-конференції питали про причетність до контрабандистської діяльності закарпатського лідера «Фронту змін» Роберта Бровді. А 2 роки тому під час голосування облради за те, щоб клопотати перед ВРУ про нагородження Михайла Ланя грамотою, у залі лунали вигуки «Бандитам тюрми», проте рішення усе ж було прийняте більшістю голосів. Крім того, русинська тема, імовірно, залишатиметься актуальною. Оскільки депутатом знову став Євген Жупан, який у попередньому скликанні був натхненником про русинських рішень облради («єцівець», минулого разу представляв Блок «Наша Україна»).

На фото: міністр МНС Віктор Балога та голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида.

Галина Голубка, спеціально для ЗІК