Паводок на Закарпатті: До вечора буде відновлено електропостачання, до кінця тижня — проїзд на всіх дорогах

У п’ятницю, 10 грудня, голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида провів селекторну нараду, на якій  аналізували паводкову ситуацію в області. Доповідали керівники районів та відповідних служб. Участь у нараді взяв і перший заступник голови облдержадміністрації Іван Бушко.

Начальник обласного управління меліорації і водного господарства Володимир Чіпак повідомив, що завдяки покращенню погодних умов у п’ятницю, рівень води на більшості річках краю знижується. На Тисі вода спадає від Хуста і далі вниз за течією. На Боржаві за ніч вода спала на 60 сантиметрів. Водночас на Латориці, в районі Чопа, очікується збільшення рівня води, але історичного максимуму перевищено не буде.

У селах Рокосово та Сокирниця Хустського району через затоплення перекрито рух автодороги, – повідомив начальник Служби автомобільних доріг у Закарпатській області Василь Маркович. Вночі  почалося підтоплення об’їзної дороги поблизу Хуста, але на ранок вода зійшла. Зруйновано частину доріг поблизу сіл Луг, Білин Рахівського району, Лопухово, Усть-Чорна, Нересниця, Широкий Луг та Кричево Тячівського району.

Щодо електропостачання, то заступник генерального директора ВАТ «Закарпаттяобленерго» Олександр Білак інформував, що вночі було підтоплено підстанцію в Дубовому Тячівського району та пошкоджено електроопори в Кобилецьцій Поляні Рахівського району. Через це, кілька сіл залишаються без світла.

Начальник обласного гідрометеоцентру Василь Манівчук констатував: погодні умови сприятимуть стабілізації рівні води на річках. Наступні три дні – подальше похолодання, в суботу в гірських районах очікується снігопад.

Усього до ліквідації наслідків несприятливих погодних умов залучено 1129 чоловік та 235 одиниць техніки від служб життєзабезпечення. Для дій у ймовірних зонах можливого підтоплення проведені розрахунки та приведені у готовність сили і засоби МНС. Ситуація контрольована, – інформував заступник начальника ГУ МНС України в Закарпатській області Сергій Крицький.

Заступник начальника управління освіти та науки ОДА Ганна Сопкова повідомила про те, що  в області припинено навчання в 33-ти школах, 9-ти дитсадках, 2-ох ПТУ,  3-х вузах. У селі Герцівці Міжгірського району вода зруйнувала стіну початкової школи.

Доповідали також представники районів. У Рахівському районі вода підтопила 54 будники, з 20-ти – мешканців відселено. Вода частково підтопила  50 кілометрів доріг, 44 мостів, 16 кілометрів берегоукріплень. Майже 5 кілометрів доріг, 900 метрів дамб пошкоджено у Тячівському районі. Підтоплено 550 дворогосподарств, відселено 280 чоловік, в основному з Дубового та Вільхівців. Поблизу села Біловарці через просідання ґрунту пошкоджено газопровід середнього тиску внаслідок чого без газопостачання залишились три села – Грушово, Терново та Біловарці.

В Іршавському районі вода затопила 722 дворогосподарств, 207 будинків, 455 колодязів, 435 гектарів сільгоспугідь. У Лисичеві пошкоджено берегоукріплення, у Лукові – півтора кілометри дороги. Відселено 44 сім’ї. У селі Кам’яниця, де ситуація найкритичніша, до кінця дня ймовірно  відселять ще кілька родин.

На Міжгірщині, окрім пошкодження школи, більше  руйнувань не зафіксовано. Вода підтопила 40 дворів, 29 будинків.

Вода накоїла лиха і у Хустському районі. У Вільшанках фіксується зсув грунту, в небезпечній зоні знаходяться 5 будинків. Було підтоплено 61 дворогосподарств, 9 мостів, 4 кілометри доріг. Й досі не відновлено рух у селах Рокосово та Сокирниця.

Найбільш складною залишається ситуація у Виноградівському районі. Тут, через прорив дамби у Боржавському, підтопило 30 дворогосподарств, 7 будинків, 60 гектарів сільгоспугідь. У Великих Ком’ятах підтоплено 5 дворів, 40 гектарів землі. Через ймовірність прориву берегоукріплення, ведуться роботи з укріплення дамби у Шаланках. Між селами В.Ком’яти-Заріччя та В. Ком’яти – Шаланки вода затопила дорогу.

Підсумовуючи нараду, голова облдержадміністрації Олександр Ледида акцентував увагу керівників районів, начальників відповідних служб на організацію відновлювальних робіт. Так, керівник краю доручив обленерго відновити до кінця дня електропостачання у всі населенні пункти. Дорожників зобов’язано до кінця тижня відновити рух до всіх постраждалих сіл.

– Погодні умови покращуються, це нам полегшить проводити рятувальні роботи. Першочергово маємо  стабілізувати роботу систем газо-, електро-, та водопостачання. Постраждалі родини повинні отримати всебічну допомогу. На черзі – оперативне документування завданих збитків. До цього слід залучати  й працівників контролюючих служб, – резюмував Олександр Ледида.

Опісля наради, керівник краю, разом з рятувальниками, фахівцями служб життєзабезпечення запланував відвідати постраждалі райони.

Прес-центр ОДА