За допомогою яких валют закарпатці можуть зберегти свої заощадження?

Долар і євро поступаються головною роллю валют заощадження коштів. У центрі уваги відносно стабільні японська єна, швейцарський франк і британський фунт стерлінгів і перспективні китайський юань і російський рубль. Які шанси екзотики серед українців?
Кухня, на якій “варяться” курси національних валют, сповнена таємниць: бодай незначна зміна на валютному ринку викликає масу суперечливих оцінок і версій. Що ж насправді відбувається із валютами і за допомогою яких із них можна зберегти свої заощадження?

Десять дзвінків в першу десятку українських банків. Питання одне і те саме: чи можна у вас купити японську єну або китайський юань? Цікавить невелика сума для особистих витрат у цих країнах – еквівалент 200 євро. Після численних зв’язків з операторами, фраз “передзвоніть в те чи інше відділення, поговоріть із касиром Валентиною” з’ясовується, що з десяти фінустанов продати фізособі японські єни можуть всього два банки – ПриватБанк і Укрексімбанк.

Про китайські юані можна забути – жоден із десяти банків не працює із цією валютою. У Приватбанку причину пояснили низьким попитом і незатребуваністю юаня, в інших установах обмежилися категоричним “ні”. В УкрСиббанку повідомили, що працюють і з єною і юанем тільки за безготівковим розрахунком.

Набагато кращі справи із британськими фунтами стерлінгів, швейцарськими франками і російськими рублями. З великими або меншими проблемами (попереднє замовлення необхідної суми, або ж необхідно під’їхати у конкретне відділення) купити ці валюти можна приблизно в семи із десяти банків. Проте кожен оператор не забував нагадати, що без проблем у них можна купити долар і євро. І жоден з них не знав, що найцікавішою валютою для придбання сьогодні є саме китайський юань.

Made in China

Навряд чи хтось не чув про те, що центр світової активності переміщається в азійські країни, де пальма першості економічного розвитку належить саме Китаю. Навряд чи залишився не поміченим і той факт, що більшість речей, в які українці одягаються сьогодні, родом із Піднебесної зі знаменитими ярличками “Made in China”. Чому тоді ніхто не цікавиться валютою цієї країни, динаміка вартості якої адекватна економічному зростанню?

За індексом БігМака( визначається британським виданням The Economist), юань є однією із найбільш недооцінених валют світу і коштує в два рази менше своєї реальної вартості.

Для середньостатистичного громадянина це може означати наступне: якщо сьогодні купити 10 тис. юанів (еквівалент $ 1500), то цілком ймовірно, що вже в найближчі рік-два ця сума зросте вдвічі. Головною перешкодою для цього сьогодні є лише прив’язка юаня до американського долара і небажання самої китайської влади зміцнювати свою валюту. Проте вже в наступному році ця ситуація може різко змінитися – вже не перший рік ведуться розмови про необхідність зміцнення юаня, і, як прогнозує той самий британський The Economist, в 2011-му влада Піднебесної може, нарешті, здатись.

“Необхідно враховувати, що китайський юань не є вільно конвертованою валютою, динаміка його котирувань багато в чому залежить від позиції регулюючих органів країни, які постійно звинувачуються у штучному заниженні курсу юаня. Цілком можливо, що тиск США і міжнародних фінансових організацій підштовхне китайську владу до поступового зміцнення (подорожчання) національної валюти. Це робить вкладення в юань потенційно дохідним, але необхідно враховувати низьку ліквідність даної валюти на українському валютному ринку і, відповідно, високі витрати на конвертацію “, – розмірковує заступник голови правління дочірнього банку Сбербанка России Дмитро Золотько.

Фінансовий експерт і партнер інвесткомпанії Capital Times Ерік Найман також вважає, що китайський юань – найбільш недооцінена валюта із найбільших економік, що може забезпечити їй довгострокове плавне зростання.

“Однак валютний ринок Китаю контролюється Комуністичною партією, а отже, говорити про ринок у такому разі не можна – курс буде таким, яким його встановить КПК”, – нагадує Найман. Проблема із покупкою китайського юаня в Україні характерна не тільки для перших десяти найбільших банків країни, а й для решти 185 фінустанов. Винятком є лише банк “Хрещатик”, який наприкінці листопада почав проводити валютообмінні операції із готівковим юанем.

Ви все ще не вірите у валюти?

І даремно. Всупереч аргументам скептиків, американський долар став кращим інвестиційним активом листопада. За місяць курс долара до євро підскочив на 7,43%, тоді як ціни на сировину завершили його в мінусі. Найгірші результати на сировинних ринках показала в листопаді пшениця, що подешевшала на 9,3%, за нею послідували кукурудза (-8,3%) і апельсиновий сік (-7,1%). Середня вартість корпоративних паперів з фіксованою прибутковістю в США, Європі та Азії впала на 1%. Спред між прибутковістю державних і корпоративних облігацій розширився у листопаді із 1,64 до 1,77 відсоткового пункту.

Втім, багато хто вже встиг втомитись і від різких коливань основних резервних валют – долара і євро. Може, є сенс перевести в альтернативні валюти?

За матеріалами “Інвестгазети”