На Закарпаття насуваються нові паводки

За словами рятувальників, на березі Тиси, що біля прикордонного Чопа, за кілька годин пройде остання паводкова хвиля. Вода підніметься іще десь на півтора метри.

Закарпаття досі у полоні великої води. У посиленому режимі там латають дамби, розчищають дороги, відкачують воду з підвалів і знезаражують криниці. Водопостачання уже відновили у Міжгір’ї, а от у Хуст воду доводиться привозити.

За словами рятувальників, на березі Тиси, що біля прикордонного Чопа, за кілька годин пройде остання паводкова хвиля. Вода підніметься іще десь на півтора метри. Але це не загроза, адже дамба набагато вища.

Паводкові хвилі на інших річках вже пройшли низовиною, і рівень води стрімко падає. Наразі затоплені понад тисячу дворогосподарств та 17 будинків, у воді майже 900 га сільгоспугідь, пошкоджено більше двох кілометрів берегоукріплень, замулено понад 600 криниць.

У Тячівському районі через просідання грунту під газогоном без газу залишилися жителі Біловарців та Грушево. Цієї ночі сталися два зсуви у Видричці на Рахівщині. Під загрозою завалу п’ять житлових будинків. З них відселено 20 людей. Загалом по області на цю хвилину зафіксвано п’ять селевих потоків та вісім зсувів.

Зсуви та селеві потоки руйнують будинки, лінії електропередач, газогони й дороги. В регіоні десятки зсувонебезпечних зон. Не встигають залатати в одному місці – рве в іншому.

Нинішні зсуви дивом не відрізали село від світу, кажуть чиновники. Проте земля скоро накриє дорогу до присілків.

Якщо в низинних районах селяни бояться води, то високо у горах остерігаються ще й землі. У 1998-му зсуви накрили у Буковці аж п’ять будинків. Наразі зсув пошкодив у Буковці одну оселю.

Комісія вже підрахували збитки. Лише землі треба вивезти 400 кубометрів. За нинішніми цінами – понад 20 тисяч гривень: а це – кількамісячний бюджет села.

Нагадаємо, грудневий паводок на Закарпатті вже порівнюють із катастрофічними повенями 98-го та 2001-го років.

tsn.ua