Вчені висунули теорію про спорідненість українців з древнім малоазійським народом хеттів

Після дворічної експедиції “Запасний шлях із варяг у греки чи таємні дороги запорізьких козаків” історики почали стверджувати, що українці мають багато спільного з хеттами – індоєвропейським народом бронзового століття, що мешкав в Малій Азії, де створив Хеттське царство. Про це розповів консультант з питань історії українського культурного центру Олександр Писаревський.

“Ми висунули теорію про те, що традиції хеттського населення мають багато спільного з українськими. Наприклад, підземні міста, які ми знайшли під час експедиції, і ті, які будували в Батурині, в Полтаві”, – зазначив дослідник.

За його словами , такі ж міста будували і хетти, які у II-III тисячолітті до нашої ери виселялися в Туреччину як раз з теренів Наддніпрянщини.

Писаревський зазначив, що символіка і графіка народів збігається на 80%.

Проте, вчені зауважують, що це поки тільки теорія. У 2011 році планується провести експедицію по запорізьких зимівниках і по маршрутах Нестора Махна. За словами голови правління Дніпропетровської організації краєзнавчого товариства “Ріднокрай” Бориса Ковтонюка, вони хочуть вивчити козацькі підземні міста, в яких місцеве населення перечікувало набіги кочівників.

tsn.ua