Головний державний санітарний лікар України Сергій Риженко ознайомився з протиепідемічною ситуацією у підтоплених районах Закарпаття (ФОТО)

У неділю, 12 грудня, Головний державний санітарний лікар України Сергій Риженко разом з начальником управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА Романом Шніцером та головним лікарем обласної СЕС Володимиром Марковичем здійснив об’їзд територій Закарпаття, які постраждали в наслідок підтоплення.

Під головуванням Сергія Риженка проведено екстрене засідання обласної надзвичайної протиепідемічної комісії, де були заслухані питання щодо відновлення водопостачання та недопущення розповсюдження інфекційних захворювань у підтоплених районах Закарпаття.

Внаслідок несприятливих метеорологічних умов та підняття рівня води в річках у 8 районах області відбулись підтоплення територій, в тому числі і населених пунктів. За попередніми даними підтоплені 48 населених пунктів, 5 водопроводів, 1500 децентралізовних джерел водопостачання (індивідуальних та громадських колодязів, вигрібних ям, туалетів) в зоні ймовірних епідемічних ускладнень опинилось понад 200 тисяч людей.

«Головне завдання, яке сьогодні ставиться перед медичними працівниками – не допустити масових інфекційних ускладнень на підтоплених територіях, – зазначив Сергій Риженко під час спілкування з представниками ЗМІ. Наше завдання – упередити інфекційні захворювання. Є небезпека виникнення не тільки  гепатиту А, але й черевного тифу,  лептоспірозу та інших небезпечних інфекцій. Зроблено вже сотні досліджень, працюють лаборанти з усіх  районів області. І вже напоготові знаходяться служби Івано-Франківщини та Львівщини. Я звертаюсь до всіх жителів підтоплених  територій – пийте воду тільки гарантованої якості! Всім, хто проживає на цих територіях, потрібно вживати тільки привозну воду або воду з пляшок, і в жодному разі не можна пити воду з криниць, – наголосив Сергій Риженко». Також Сергій Риженко відзначив ефективну і дієву співпрацю санітарної служби та медиків області.

Оцінюючу роботу своїх підлеглих та санітарної служби області начальник управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА Роман Іванович Шніцер завважив: «Ми не перший раз переживаємо таке стихійне лихо. Сьогодні вже працюють люди з великим досвідом і з відповідним кваліфікаційним рівнем. Перше, що ми робимо – проводимо комплексні подвірні обходи, де виявляємо забруднені криниці, відкачуємо та знезаражуємо воду. Також лікарі оглядають всіх людей, що проживають на підтоплених територіях, виявляють в ранніх стадіях простудні захворювання, нервові розлади і одразу проводять профілактику, як неспецифічну так і специфічну, цих захворювань. Також ми працюємо з диспансерною групою. Із зон підтоплення евакуйовано в медичні заклади всіх вагітних з термінами більше 32 тижнів та дітей перших двох років життя. Це є група ризику, де захворювання кишкові та простудні можуть виникнути найлегше, а боротися з ними – найважче і наслідки – найтяжчі. Працюємо  з групою кардіологічних хворих, адже будь-яка стихія – це стрес, який провокує нервові розлади, гіпертонічні кризи, загострення ішемічної хвороби серця. Тобто, працює ціла комплексна програма розрахована на всі верстви населення з тим, щоб провести в першу чергу неспецифічну і специфічну профілактику, виявити в ранніх стадіях захворювання і надати саме в ранніх стадіях дієву допомогу» – підсумував Роман Шніцер.

Прес-центр УОЗ в Закарпатській області