Національний конвент України щодо ЄС стартував в Україні

В рамках робочого візиту до України Державного секретаря Міністерства закордонних справ Словацької Республіки Мілана Єжовіци 8 грудня в Українському домі (м. Київ) відбулася перша пленарна сесія та презентація міжнародного проекту «Національний Конвент України щодо ЄС: діалог громади, влади та бізнесу».

У вітальному листі Президента України Віктора Януковича учасникам, гостям та організаторам проекту відзначено, що проведення цього високого представницького заходу «засвідчує прагнення нашої країни інтенсивно рухатися в напрямі інтеграції в Європейський економічний, політичний та гуманітарний простір. Такий діалог вітчизняних та закордонних фахівців і експертів, політиків та представників органів влади відкриває широкі перспективи для реалізації євроінтеграційної стратегії України, стане новим поштовхом для узгодження роботи громадських організацій, бізнес-асоціацій, структур регіональної влади, органів місцевого самоврядування та вітчизняної дипломатії».

Український проект Конвенту спирається на успішний досвід Словаччини, Сербії, Боснії і Герцеговини в реалізації власних національних конвентів відносно ЄС. До прикладу, В Словаччині ідея створення Національного конвенту виникла у 2000 році, а вже в 2001 р. – такий форум приступив до роботи і в 2004 р. Словаччина приєдналася до ЄС. В Сербії подібний проект був започаткований у 2008 р. і вона наразі подала заявку на вступ до ЄС.

Представники державних органів у неурядових організацій, що прийняли участь у цьому заході, були єдині в оцінці унікальності цього проекту, який на думку директора Національного інституту стратегічних досліджень Андрія Єрмолаєва допоможе об’єднати експертну еліту, владу та громадянське суспільство на шляху інтеграції України до ЄС.
 
В обговоренні проекту взяли участь Державний секретар Міністерства закордонних справ Словацької Республіки Мілан Єжовіца, який зауважив, що «Україна сусід Словаччини і Словаччина зацікавлена і вірить в те, що Україна буде частиною ЄС, простором демократії, безпеки і процвітання. Для досягнення успіху важливо, щоб в Україні був консенсус з цього питання між владою і опозицією». Заступник Міністра закордонних справ України Павло Клімкін зазначив, що шлях Словаччини в ЄС був непростим «завдячуючи зусиллям словацького суспільства була створена унікальна платформа для дискусій і за 2 роки рівень підтримки інтеграції в ЄС виріс до 92% і наразі залишається самим високим серед країн-членів ЄС. Національний Конвент – дійсно унікальне ноу-хау Словаччини і Україна завдячує словакам за готовність поділитися цим досвідом». Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшера відмітив, що «Європейський Союз наразі надав Україні практично всі інструменти, які знаходяться в його розпорядженні, але питання заключається не тільки в реформах, але і в запровадженні в Україні фундаментальних цінностей ЄС». Голова Громадської експертної ради при Українській частині Комітету з питань співробітництва між Україною  та ЄС Олег Рибачук зауважив, що «наразі важливо об’єднуватися навколо європейських цінностей і приклад в цьому повинна подавати влада, яка має не тільки декларувати, але втілювати європейські цінності починаючи з себе».

Директор Дослідницького центру Словацької асоціації зовнішньої політики Александр Дулеба відзначив, що багаторічна співпраця між Дослідницьким центром Словацької асоціації зовнішньої політики та Регіональним філіалом Національного інституту стратегічних досліджень в м. Ужгороді перейшла з регіонального на міждержавний рівень. І свідченням цього є започаткування Національного Конвенту в Україні, як приклад ефективної співпраці експертних структур Словаччини і України. Даний проект буде реалізовуватися Національним інститутом стратегічних досліджень спільно з Українським незалежним центром політичних досліджень у партнерстві з Дослідницьким центром Словацької асоціації зовнішньої політики за підтримки Словацького агентства з міжнародного розвитку.

В рамках реалізації Конвенту наразі сформовано 4 експертні групи за напрямками: Україна-ЄС: на шляху до політичної асоціації; Україна-ЄС: на шляху до зони вільної торгівлі; Україна-ЄС: співробітництво у сфері юстиції, внутрішніх справ та лібералізації візового режиму; Регіональний вимір євроінтеграційної стратегії України: регіональний розвиток та міжрегіональне співробітництво.

Протягом 2010-2012 рр. кожна робоча група проведе 6 сесійних засідань. Результатом діяльності робочих груп стане підготовка рекомендацій щодо перспектив розвитку відносин Україна-ЄС.

Участі у заході взяли представники дипломатичного корпусу, центральних і регіональних органів державної влади, наукових установ, експертних і громадських організацій та засобів масової інформації.

zakarpatpost.net