З Нового року пенсії закарпатців зростуть на 50 гривень, а зарплати на 63 гривні

У проекті державного бюджету на 2011 рік соцвиплати планується підняти незначно. Так, на 50 грн. за рік (на 8%) підвищать мінімальні пенсії (збільшення інших пенсій поки не буде, за винятком доплат інвалідам та учасникам ВВВ, бойових дій, чорнобильцям) і на 63 грн. – мінімальні зарплати.
Доходи бюджету заплановані майже в 281, 5 млрд грн. (На 32 млрд більше, ніж у 2010-му), витрати – майже 322 млрд (на 17 млрд більше). Зростання ВВП планується помірне – 4,5%, а курс долара стабільний – 7,95 грн.

Також протягом року зростуть зарплати бюджетників – приблизно на 9%, що відповідає прогнозованому середньорічному зростанню цін.

Уряд широко анонсував той факт, що витрати на утримання держапарату в цьому році зменшаться на мільярд гривень. Однак, якщо придивитися по конкретних статтях витрат на “державних людей”, то тут картина виходить суперечлива.

Дійсно, скоротилися витрати на парламент, а також, хоч і ненабагато, але зменшилися витрати на Кабмін. Зате на Держуправсправами, яке відає президентським господарством, витрати збільшені більш ніж на третину. Причому, власне на Адміністрацію президента витрати зменшуються. Натомість прописане зростання витрат на діяльність президента за окремою статею.

За даними “Сегодня”, збираються закупити три літаки для авіакомпанії “Україна” у “Антонова”. Але найбільше зростання витрат у ДУСі йде за статтею “стаціонарне та поліклінічне лікування народних депутатів і керівників органів держвлади” – на 96,1 млн.

Майже на 1,5 млрд скоротилося фінансування Міністерства освіти. Причому, що характерно, скорочення відбулося тільки за рахунок однієї статті – “підготовка робітничих кадрів у ПТУ”, на яку рік тому заклали в бюджеті майже 4 млрд грн., а зараз менше 900 млн. Майже по всіх інших статтях освітніх і наукових витрат йде збільшення (крім статті “наукові дослідження” – там незначне скорочення).

Ще варто відзначити різке (80%) зростання фінансування прокуратури – до 2 млрд 201 млн. 142,3 тис. гривень у порівнянні з 1 млрд 237 млн 456,3 тис. гривень.

Ззаначимо, у понеділок 13 грудня народні депутати повинні почати роботу над держбюджетом на наступний рік, який, був переданий до Ради в напередодні. Бюджет повинні прийняти в найкоротші терміни – до 24 грудня.

ТСН