Закарпаття: Водна стихія нанесла шкоди інфраструктурі гірського краю на 61 млн. грн.

У понеділок, 13 грудня, під головуванням першого заступника очільника області Івана Бушка відбулось позачергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. На засіданні також були присутні начальники профільних управлінь, представники постраждалих районів. Також на засідання був запрошений директор Департаменту цивільного захисту МНС України Василь Квашук.

Паводок 7-10 грудня став близьким до історичного паводку 2001 року, а рівень у р. Боржава став вищим, ніж в усі попередні роки. Саме через недостатню кількість протипаводкових заходів, проведених у басейні Боржави, Іршавщина очолила список постраждалих районів:
– Люди просто не дають згоду на будівництво водозахисних споруд, а використовувати землю без погодження місцевої влади та жителів ми просто не маємо права. Цю проблему треба вирішувати негайно, адже у разі нового лиха наслідки можуть бути дуже серйозними, – наголосив  начальник обласного управління меліорації і водного господарства Володимир Чіпак.

Сьогодні в області працюють усі 32 насосні станції, відкрито два водосховища, куди постійно відкачується вода. За попередніми підрахунками, водному господарству області завдано більше 10 млн. грн.  збитків.

Втрати підраховують і дорожники. Велика вода пошкодила 4,2 км доріг, 42,6 км водовідвідних канав, 38,9 км дорожнього полотна. Серед доріг державного значення найбільше постраждала траса Мукачево-Рогатин-Львів. Попередні збитки галузі – понад 16 млн. грн.

У всіх підтоплених районах працюють рятувальники та проводяться роботи з дезінфекції колодязів та будинків. Так, вже проведено дизобробку 255 колодязів та 130 житлових приміщень. Подекуди людям просто залишають медикаменти, аби вони могли у разі потреби самостійно себе убезпечити. Більшість відселених жителів вже повернулись до своїх будинків. Так, у Кам’янці Іршавського району, зі 116 селян, чиї будинки були підтоплені, додому поки повернутись не можуть лише 14.

За попередніми підрахунками, водна стихія завдала інфраструктурі області збитків на 61 млн. грн. Паводок на Закарпатті отримав офіційний статус – надзвичайної ситуації природного характеру регіонального рівня.

Комісія доручила місцевій владі завдання продовжити збір та узагальнення даних про збитки, вжити заходів щодо належного забезпечення постраждалих людей продуктами харчування, питною водою, теплим одягом.

Прес-центр ОДА