В Ужгороді схвалено проект Програми розвитку транскордонного співробітництва Закарпатської області на 2011-2015 роки

13 грудня ц.р. в Ужгороді під головуванням Михайла Кіічковського відбулося засідання постійної комісії з питань транскордонного співробітництва Закарпатської обласної ради.

Комісія підтримала проект порядку денного другої сесії. При цьому члени комісії запропонували доповнити його інформацією про наслідки повені 8-9 грудня та заходи щодо ліквідації її наслідків.

Члени комісія погодила внесені проекти рішень.

Зокрема, вони схвалила і рекомендували для затвердження проект Програми розвитку транскордонного співробітництва Закарпатської області на 2011-2015 роки.

Як інформував присутніх начальник управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму ОДА Ернест Нусер, її мета-активізація соціально-економічного, науково-технічного, екологічного, культурного розвитку суб’єктів транскордонного співробітництва із сусідніми країнами на регіональному та місцевому рівнях, поглиблення співпраці органів місцевого самоврядування та органів державної влади в рамках «Карпатського Єврорегіону», прискорення розбудови прикордонної інфраструктури, створення спільної системи захисту навколишнього природного середовища. Програмою передбачено проведення Днів добросусідства, спільних культурних, освітніх і спортивних заходів, міжнародних семінарів, конференцій, виставок та ярмарків, обмін студентами та учнями, науковцями, діячами культури, розробка та впровадження транскордонних проектів тощо. Все це сприятиме, окрім іншого, підвищенню іміджу Закарпаття та припливу іноземних інвестицій.

Схвалено і програму розвитку туризму і курортів у Закарпатській області на 2011-2015 років. Комісія підтримала також проекти програм в галузі охорони здоров’я , з розвитку позашкільної освіти, культури і мистецтва, фізичної культури і спорту та ряд інших.

У той же час члени комісії висловили ряд критичних зауважень і пропозицій до окремих програм. Враховуючи стан економічного розвитку області, наповнення обласного бюджету, запропоновано зменшити фінансування по ряду заходів.

При розгляді питань про надання гірничих відводів, запропоновано в подальшому до проектів рішень подавати інформації про інвестиційні зобов’язання набувачів права гірничого відводу.

Іван Діус, сайт Закаратської обласної ради