Закарпаття: Велика вода поволі відступає

І зі свого полону поступово звільняє будинки. Ще підтоплено понад 1100 підвалів.
Залито приблизно 1700 криниць. Майже 2 з половиною тисячі будинків потребують дезінфекції. Частина евакуйованих людей уже повернулася до мокрих осель. Натомість 14-ох мешканців села Кам’янське навпаки відселили. Спеціальна комісія визнала їхні будівлі аварійними. Саманні хати простояли у воді по пояс дві доби. Стіни як губка увібрали вологу. І тепер тріскаються.

В одному з будинків впала внутрішня стіна. Власниця будинку  з трьома захворілими дітьми у лікарні. Сусіди кажуть – оселя не витримає холодів. Небезпечно і в оселі Марії Лакатош. Жінка чує, як хата тріщить.

Селян лякає сніг. Він іде другу добу. Потріскані фундаменти і стіни ледве витримують нове навантаження. Зимовий паводок зруйнував понад 6 кілометрів доріг. Село Богдан через розмитий шлях досі відрізане від світу. 3 тисячі жителів міста Хуст  – без води. Повінь пошкодила водозабір. Газо- і електропостачання вже відновлено у всіх пострждалих селах.

За ці дні сталося десятки зсувів, ґрунт може обвалитися на шість будинків. Паводок зруйнував 17 мостів. Розмито майже 2 кілрметри дамб і берегоукріплень. Відновити їх треба максимально швидко. Будівельники готові до роботи, однак платити їм нічим.

Рятувальники цілодобово відкачують воду із залитих криниць і підвалів. Санстанція дизенфікує колодязі, медики розносять ліки. Кількість хворих на ГРВІ зростає. Більшість людей відмовляються від госпіталізації, аби до свят відчистити від бруду оселі. Шляховики, водники та еменесники вже підрахували попередню суму збитків – це понад 80 мільйонів гривень.

Якої шкоди зазнали люди,  і якої компенсації вони потребують – поки невідомо. А з‘ясувати це керівникам постраждалих районів треба терміново.

Наразі вкриті кригою і снігом майже 2 тисячі гектарів озимини. Аграрії кажуть: урожай уже втрачено.

Синоптики прогнозами не тішать – найближчі три доби на Закарпатті йтиме сильний сніг. Однак морозів не буде, тож очікують сходження лавин.

Світлана Ковбиця, Вадим Шишканич, «Факти», ICTV