Закарпаття: Влада матеріально підтримає малий бізнес гірського краю

На Закарпатті розроблено програму підтримки малого підприємництва. Вона діятиме впродовж наступних двох років. На її реалізацію буде виділено 3,2 млн. гривень. Це в основному кошти державного, обласного та місцевих бюджетів, банківські кредити, кредитних спілок, власні кошти підприємців, іноземні інвестиції, інші внески, не заборонені законодавством.
На початок грудня  в області з розрахунку на 10 тисяч осіб працює 57 малих підприємств. Найбільше – в Ужгороді  – 109, найменше в Хустському районі –  16. Чверть виготовленої продукції та наданих послуг в області припадає на  малий бізнес. 22 відсотки всіх надходжень в місцеві бюджети – від дрібних підприємців. Всього в малому бізнесі   працює понад 108 тисяч краян, їх середньомісячна зарплата – трохи більше 1000 гривень.

Для розвитку малого підприємництва за рахунок обласного бюджету в 2010 році передбачено бюджетом 112 тисяч гривень,  які використано на часткове відшкодування відсоткових ставок за кредитами. Кошти було направлено для погашення банківських відсотків підприємцям, які надавали послуги з перевезення пасажирів автомобільним транспортом, для будівництва та реконструкції готельно-туристичних комплексів, а також на розширення інфраструктури малих міст.

Програма, яку ще мають ухвалити на сесії обласної ради, передбачає збільшення кількості малих підприємств до 58 на 10 тисяч населення, працюючих а малому бізнесі – на 2 тисячі та підприємців-фізичних осіб – на 7 тисяч.

KarpatNews.in.ua