Міхай Баєр: Угорщина виступає за скасування візового режиму України з ЄС

Відбулася зустріч Уповноваженого з прав людини Ніни Карпачової з новопризначеним Надзвичайним та Повноважним Послом Угорської Республіки в Україні Міхаєм Баєром на його прохання. Під час розмови було обговорено коло питань, що мають велике значення для традиційно дружніх відносин між країнами, особливо напередодні візиту в Україну президента Угорської Республіки Пала Шмітта.
Наголосивши, що “Україна – важливий друг Угорщини”, високий гість приділив значну увагу конкретним проблемам захисту прав і свобод українців в Угорщині та угорців в Україні, вирішення яких сприяло б позитивній динаміці в подальшому розвитку двосторонніх відносин. Посол запевнив, що його країна послідовно виступає за скасування візового режиму для України з країнами Шенгенської зони й готова поділитися власним досвідом на шляху просування до Європейського Союзу.

Як повідомили УКРІНФОРМу в прес-службі Омбудсмана, йшлося й про задоволення освітніх, культурних та інформаційних потреб понад 156 тисяч угорців, які постійно проживають в Україні та є її громадянами. Посол повідомив, що днями повернувся із Закарпаття, де мав можливість пересвідчитися у тому, що Українською державою здійснюються конкретні кроки для збереження національної ідентичності етнічних угорців.

На сьогодні в цьому регіоні функціонують 66 угорських загальноосвітніх навчальних закладів для 10 тисяч школярів. Міхай Баєр подякував Ніні Карпачовій за активне обстоювання права національних меншин на здобуття вищої освіти рідною мовою, а також запросив взяти участь у Міжнародній конференції з питань захисту персональної інформації, яка відбудеться наступного року в Будапешті з нагоди 30-річчя Конвенції Ради Європи про захист осіб стосовно автоматизованої обробки даних особистого характеру.

Н.Карпачова заявила, що високо цінує позицію дружньої Угорщини щодо підтримки європейської інтеграції України, а також наголосила, що нашій країні треба передусім самій чимало зробити для реального запровадження європейських стандартів у галузі прав і свобод людини, зокрема, прав національних меншин. Конкретні пропозиції органам влади щодо цього викладені у Спеціальній доповіді Уповноваженого, представленій Верховній Раді 22 жовтня 2010 року.

Прийнявши пропозицію щодо участі у згаданому міжнародному форумі, Український Омбудсман докладно поінформувала гостя про участь у підготовці нещодавно ухваленого Верховною Радою Закону про захист персональних даних, розробці законопроекту про доступ до публічної інформації та нової редакції Закону України “Про інформацію”. Ніна Карпачова зазначила, що Уповноважений ВР з прав людини, у відповідності до Конституції України та Закону України “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”, здійснює парламентський контроль за дотриманням усього комплексу прав і свобод людини, у тому числі й права на захист конфіденційних даних та на доступ до соціально значущої інформації.

На завершення зустрічі Ніна Карпачова висловила сподівання на подальше зміцнення двосторонніх відносин України та Угорщини у гуманітарній сфері, чому сприяло б підписання договору про співпрацю між Омбудсманами двох країн.

Укрінформ