Сенсаційне відкриття: померлі в раю дихають вуглекислим газом

Чи існує, крім видимого всім нам матеріального світу, якийсь інший? Той, у якому живуть душі? Або навіть сам Господь, царство якого “не від світу цього”? А рай? Він де? Здоровий глузд підказує: немає жодних шансів відповісти на ці питання.

Однак вчені, на диво, дотримуються іншої думки. Вважають, що можливість розібратися є. І надають її люди, що пережили клінічну смерть. Тобто воскреслі. Особливо з числа тих, які вірять, що побували на тому світі, а повернувшись, згадують побачене. Околосмертний досвід (NDЕ – в англійському скороченні) – так називається цей феномен.

Майже всі вмираючі бачать тунель і яскраве світло в його кінці

Клінічна смертьРівно 10 років тому медики – голландський кардіолог Пім Ван Ломмель і його британський колега Крістофер Френч з лондонського центру вивчення аномальних психічних явищ – зробили перше масштабне і серйозне дослідження цього NDЕ за участю 344 сердечників, що відправилися в потойбічні тури з 10 лікарень. Результати вразили громадськість. Особливо атеїстів. Медики зізналися: їм не вдалося знайти переконливих доказів того, що загробного світу немає. І за їхніми даними, тимчасово мертві пацієнти дійсно “підходили до його брами”.

Аж ніяк не дива реанімації

З тих пір по стопах першопрохідників пройшли сотні стурбованих матеріалістів, які не бажають вірити в безсмертя душі. Мета у них була одна – довести, що той світ взагалі і рай зокрема знаходяться всередині людини. І це не реальні місця, а щось, що відбувається з свідомістю вмираючих.

Іншими словами, мозок – ось вмістилище і раю, і душі, і всяких надприродних видінь. Коротше, різноманітних галюцинацій.

“Більшість людей впевнені, що численні історії, пов’язані з навколосмертними баченнями, почали розповсюджуватися лише в ХХ столітті завдяки успіхам реанімації, – говорить Кевін Нельсон, нейрофізіолог з університету Кентуккі (Лексінгтон, США). – Дійсно, з’явилися дефібрилятори, лікарі освоїли уколи у серцевий м’яз, прямий масаж серця. І тих, хто переніс клінічну смерть і, побувавши на тому світі, повернувся, набралося сотні тисяч. А то й мільйони”.

Реанімація примножує число людей, що повернулися з того світу

Реанімація“Але насправді, – продовжує вчений, – письмовим свідченням про NDE вже більше 2000 років. Значить, повинен бути якийсь біологічний механізм, завдяки якому люди століттями стикаються з одними і тими ж явищами”.

За 10 років медики переконалися: NDЕ – медичний факт. У цьому – стовідсоткова впевненість. Сотні тисяч людей не можуть настільки переконливо брехати. З приводу ж “механізму” єдиної думки до цих пір немає.

Дивні бачення

Рідкісний околосмертний досвід обходиться без тунелю, по якому або бредуть, або мчать назустріч яскравого світла. Хтось, по шляху, зустрічає ангелів і давно померлих родичів.

“Це – всього лише ефект кисневого голодування, що порушує роботу мозку”, – вважають більшість учених, не вдаючись у подробиці.

“Захисні механізми психіки, – погоджуються багато колег. – Щоб уникнути пошкоджень, наприклад, при зупинці серця, мозок виробляє захисні хімічні речовини. Вони і викликають галюцинації, які нагадують наркотичні.”.

Більш обізнані фахівці, навпаки, в подробиці вдаються. “Мозок позбавляється крові, збагаченої киснем”, – пояснює відомий психіатр, член-кореспондент Міжнародної академії медичних наук Сергій Левицький. – Частини зорової частки кори великих півкуль вимикаються дуже швидко. А полюса потиличних часток мозку, що мають подвійну систему кровопостачання, ще продовжують функціонувати. І поле зору при цьому різко звужується. Залишається лише вузька смуга, що забезпечує центральний, “трубний” зір – шуканий тунель”.

Світло в кінці тунелю“Коли зір згасає, людина насамперед перестає бачити периферійні зони, – вторить колезі Ендрю Ньюберг, доцент радіологічного відділення Університету Пенсільванії, тлумачачи феномен “тунелю”. – Яскраве світло може бути центральною точкою, яку відключає зорова система”.

Кевін Нельсон не згоден. Він вважає, що NDE – це різновид сну. Конкретно, порушення однієї з його фаз – так званого “швидкого сну”, – яку супроводжують швидкі рухи очей – БДГ.

“Часом виникають такі стани, коли мозок частково не спить, частково занурений у фазу “швидкого сну”, – говорить нейрофізіолог, який перевірив свою гіпотезу на групі мандрівників на той світ. З них 60 відсотків, як з’ясувалося, стикалися з дивними видіннями неодноразово. Причому.. не перебуваючи при смерті. А вийшовши з аномального стану, ці люди не вірили, що бачили всього лише сон. Їм здавалося, що події відбулися наяву”.

Але чому людям століттями ввижається або “сниться” одне і те ж з невеликими варіаціями? Кевін Нельсон не пояснює. Лише передбачає: у мозку все-таки з’являється щось “отруйне”.

Секрет у крові

Днями з’явилося повідомлення про черговий “прорив” у дослідженнях NDE. Мовляв, природа дивних видінь нарешті розкрита. І доведено, що ніякого відношення до загробного світу вона не має – чиста хімія з фізикою і фізіологією. А раю, стало бути, немає.

“Навряд чи виявлена нами причина є єдиною, – говорить автор відкриття Заліки Клеменц-Кетіч з Університету Маріборі в Словенії (Університет Марібор у Словенії) -. Але вона добре пояснює фізіологічний механізм околосмертного досвіду”.

Заліка Клеменц-Кетіч моніторила стан пацієнтів, які страждають гострою серцевою недостатністю. 52 з них померли, але воскресли. Поки що хворі добиралися до того світу, знаходилися там і поверталися назад, дослідниця брала в них кров на аналізи.

З числа воскреслих 11 осіб доповіли про NDE – тунелі, світло, ангелів та інші чудеса. Це – трохи менше 20 відсотків. Що відповідає світовій статистиці: за різними даними, про те світло розповідають від 8 до 20 ожилих.

Далі Заліка Клеменц-Кетіч подивилася, чим принципово відрізняється кров тих, що бачили і тих, що не бачили загробний світ. Виявилося, лише одним: концентрацією розчиненого вуглекислого газу. У перебуваючих у NDE вона різко зростала. Виходило: якщо передсмертні бачення – це галюцинації, то викликає їх газована кров. Всього-то …

До речі, схожі з NDE відчуття, аж до видінь, іноді відвідують, як альпіністів на великій висоті, так і дайверів, які пірнають на велику глибину без акваланга. У них теж бувають проблеми з вуглекислотою в крові.

На думку колег, дослідження Заліки Клеменц-Кетіч – перше у своєму роді. До неї ніхто ще не отримував переконливих доказів того, що у NDE можуть бути фізіологічні причини.

Висновок

Першопрохідник  – Пім ван Ломмель – не вважає, що розкриті таємниці NDE. Мовляв, багато запевняли, що розібралися. А потім знаходилося нові і нові загадки.

Сам дослідник виявив безліч дивацтв, які вуглекислим газом не пояснити. Наприклад, віруючі люди переживають околосмертний досвід в два рази частіше невіруючих. Схожа пропорція і серед тих, хто боїться смерті, кому вона зовсім не страшна.

Сліпі, на подив, “бачать” те ж, що і зрячі. А ті, хто заглядали на той світ далі за інших – крім тунелю і світла бачили померлих родичів, гуляли по райським кущам, як правило, вмирали назовсім протягом 30 днів після попереднього воскресіння.

А в цей час

Рік до вироку “страшного суду”

Вихід з тілаДослідження, які зараз йдуть в 25 клініках США, Канади і Великобританії, покликані не залишити жодних сумнівів з приводу душі і потойбічного світу. Керує експериментами відомий авторитет у цій області доктор Сем Парніа. І перевіряє самий загадковий феномен – виходу із тіла, про який люди, що пережили клінічну смерть, розповідають не менш наполегливо, ніж про тунель і ангелів. Мовляв, бачили себе зі сторони, навіть літали по інших палатах.

Доктор і його соратники поміщають в реанімаційних палатах – у місцях, не доступних для огляду з ліжок, припустимо, під стелею, – таблички  з написами. Завдання “тимчасово померлих” прочитати їх і потім, воскреснувши, повідомити медикам. Якщо прочитає хоча б один пацієнт, то можна буде сміливо говорити: щось розумне відділяється від тіла. А що, як не душа?

Експеримент закінчиться в 2011 році, перевірку на вихід з тіла пройдуть 1500 пацієнтів. Про попередні результати Сем Парніа не повідомляє. Лише обережно говорить про перспективи: “Якщо ми продемонструємо, що свідомість продовжує існувати після того, як відключається мозок, це дасть нам можливість допустити, що свідомість існує сама по собі”.

Почекаємо. Усього рік залишився до вироку “страшного суду”, повідомляє Комсомольска правда.

Mignews.com.ua