Закарпаття: Кому легкі незароблені гроші?

Як з’ясували працівники КРУ в Закарпатській області, у кількох районах регіону підприємства-перевізники отримували бюджетні кошти за рейси, які не виконували, і за перевезення пільговиків, яким ці послуги не надавали.

На виконання Плану роботи ГоловКРУ України на ІІІ квартал 2010 року Контрольно-ревізійним управлінням в Закарпатській області проведено ревізії використання коштів субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання та водовідведення, квартирної плати, вивезення побутового сміття та рідких нечистот, яка надавалася у 2008-2009 роках та частково (????) в 2010 році. Крім того, ревізори перевіряли використання коштів у рамках державних субвенцій, наданих регіонам, на надання інших пільг та житлових субсидій населенню на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу; з послуг зв’язку та компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян.
Ревізії за централізованим дорученням проводились в трьох управліннях праці та соціального захисту населення – УПСЗН Виноградівської та Іршавської РДА та УПСЗН Ужгородської міської ради. Окрім того, ревізії із зазначених питань проведено в Управліннях праці та соціального захисту населення Тячівської РДА та Рахівської РДА на виконання Плану роботи на ІІ квартал 2010 року за дорученням правоохоронних органів. Згідно з матеріалами, результати ревізії з питань використання коштів субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг з послуг зв’язку та компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян є дуже показовими.
Так, за результатами проведених ревізій в 5 управліннях праці та соціального захисту населення за період 2008-2009 роки та І-е півріччя 2010 року встановлено фінансових порушень внаслідок завищення перевізниками обсягів та вартості наданих послуг по перевезенню пільгових категорій населення на загальну суму 676 тисяч гривень. З них 644,8 тис. грн. – це  незаконні витрати коштів субвенції, що призвели до збитків, 31 тис. грн. – інші порушення фінансової дисципліни (завищення в обліку кредиторської заборгованості).
Певна річ, сухі цифри ні про що не говорять, але насправді за ними стоять дуже цікаві факти. Зокрема, як з’ясували працівники КРУ, за 2,5 року (з 1  січня 2008 по 30 червня 2010-го) ВАТ «Виноградівське АТП-12144» в розрахунки щодо вартості послуг з перевезень, наданих пільговикам, включило витрати по 9 маршрутах, по яких  договори на перевезення пасажирів з замовником не укладалися та, відповідно, дозволи на здійснення таких маршрутів не видавалися. Тим не менше, підприємство подало відповідні розрахунки до УПСЗН Виноградівської РДА та отримало відшкодування, що суперечить вимогам Закону України «Про автомобільний транспорт». Як результат, внаслідок допущеного порушення УПСЗН Виноградівської РДА завдано збитків на загальну суму 413,8 тис. грн. Та й це ще не все, ревізори також з’ясували, що ВАТ «Виноградівське АТП-12144» в розрахунки щодо вартості послуг з перевезень громадян пільгових категорій, подані в УПСЗН Виноградівської РДА, включило витрати по проведенню рейсів, які фактично не відбулися. Вказане порушення призвело до матеріальної шкоди на суму 18 тис. грн. Що цікаво, це порушення виявлено шляхом звірки інформації, отриманої від ВАТ «Закарпатавтотранс» (власник автостанцій, який веде облік здійснених та зірваних рейсів) щодо  кількості здійснених рейсів по маршрутах у Виноградівському районі  автотранспортом ВАТ «Виноградівське АТП – 12144» та даних, включених в розрахунки  на відшкодування поданих в УПСЗН Виноградівської РДА.
Такими ж хитрими, як на Виноградівщині виявилися й окремі підприємства в інших районах Закарпатті: пОдібні порушення виявлені й ревізією в УПСЗН Тячівськокої РДА. Зокрема, ревізорами встановлено, що з листопада 2008 року по червень 2009 року ВАТ «Тячівське АТП-12141» в розрахунки щодо вартості послуг з перевезень, наданих пільговикам, включило витрати по 5 маршрутах, по яких фактично Замовником перевезень договорів на перевезення пасажирів не укладалося та, відповідно, дозволів на здійснення таких маршрутів, також не видавалося. У результаті, управління праці та соцзахисту Тячівської РДА перерахувало перевізнику 116 тис. грн.
І так само в ході зустрічної звірки встановлено, що ВАТ «Тячівське АТП-12141» в розрахунки щодо вартості послуг з перевезень громадян пільгових категорій подані в УПСЗН Тячівської РДА включено витрати по перевезенню  пасажирів пільгової категорії на рейсах, які фактично не відбулися. Вказане порушення призвело  до матеріальної шкоди на загальну суму 9,55 тис. грн.
А у ВАТ Іршавське АТП-12143» перевізниками в розрахунки витрат на здійснення перевезень пільгових категорій громадян, які подані для відшкодування в УПСЗН, включено витрати на відшкодування в завищених розмірах на суму 34,4 тис. грн. Як з’ясували ревізори, підприємці вирішили включити витрати з перевезення пасажирів пільгової категорії на рейсах, які фактично не відбулися. Аналогічні порушення встановлені й ревізією в УПСЗН Рахівської РДА: тут прийняли до відшкодування розрахунки вартості послуг з перевезень громадян пільгових категорій у завищених розмірах на загальну суму 81,3 тис. грн.
За допущені порушення на посадових осіб об’єктів контролю складено протоколи про адміністративне порушення за ст.164-2 КУпАП. Начальникам управлінь праці та соціального захисту населення направлено обов’язкові письмові вимоги щодо усунення виявлених ревізіями порушень законодавства та недопущення їх в подальшому.
Матеріали ревізій передані до правоохоронних органів.

Прес-служба КРУ в Закарпатській області