Закарпатська прокуратура: Підліткова злочинність у гірському краї зросла на 61,2%

Прокуратурою Закарпатської області проаналізовано причини зростання підліткової злочинності в регіоні та повноту вжитих правоохоронними органами заходів до стабілізації криміногенної ситуації.
За  інформацією прокурора відділу захисту прав і свобод неповнолітніх Олесі Бокоч, за результатами 11 місяців 2010 року в області спостерігається  ріст підліткової злочинності на 61,2%. Допущено збільшення тяжких та особливо тяжких злочинів (+51,7%), вчинення злочинів в групі де тільки неповнолітні (+97,9). В стані алкогольного сп’яніння на 100% більше вчинено злочинів підлітками ніж у минулому році. Повторно скоїли злочини 41 неповнолітній, що на 57,6% більше ніж за аналогічний період минулого року.

Як повідомили в прес-службі прокуратури Закарпатської області, перед причин, що призвели до такого стану прокуратура області вбачає те, що профілактика правопорушень і злочинів серед неповнолітніх не стала пріоритетним напрямом в діяльності відділів кримінальної міліції у справах дітей, служби дільничних інспекторів міліції, у яких основним напрямком діяльності у поточному році було розкриття злочинів.

Даними службами несвоєчасно беруться на облік неповнолітні, які схильні до правопорушень, а профілактична робота, яка проводиться з „особливими” підлітками носить здебільшого формальний характер.

У ході розслідування кримінальних справ працівниками міліції поверхово вивчаються причини і умови, які сприяли вчиненню злочинів підлітками.

Несвоєчасно виявляються сім’ї, де батьки ухиляються від виконання своїх обов’язків, зловживають алкоголем. Зокрема, органами прокуратури у поточному році відносно таких „горе-батьків” було порушено 72 кримінальні справи, які вже всі скеровані до суду.

Серед причин  такого становища в підлітковому середовищі можна назвати і недостатнє фінансування Регіональної програми подолання дитячої безпритульності та бездоглядності на 2006-2010 роки.  У поточному році на реалізацію заходів цієї програми з обласного бюджету жодної гривні не було виділено органам внутрішніх справ. У деяких адміністративних одиницях області кошти на виконання цієї програми не виділяються протягом двох років.

Не вживаються дієві заходи зацікавлених відомств щодо залучення неповнолітніх правопорушників, які перебувають на профілактичному обліку, до навчання чи суспільно-корисної праці. Майже кожен третій підліток, який скоїв злочин,  не навчається і не працював.

Негативно впливає і на формування свідомості дітей поширення у ЗМІ інформації, яка пропагує насильство, жорстокість, бездуховність, сприяє занепаду моральних та культурних цінностей у суспільстві. У зв’язку з цим, прокуратурою області у наступному році заплановано провести перевірки з питань додержання органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, органами внутрішніх справ Закону України „Про захист суспільної моралі” та Основ законодавства про культуру України.

Закарпаття онлайн