“Допомогу похилим людям необхідно покращувати” — заступник голови Закарпатської ОДА Іван Качур

В Ужгороді на черговому засідання обласної координаційної ради з питань реалізації програми «Здоров’я нації», яке відбулося у п’ятницю, 17 грудня, аналізували стан соціальної роботи з громадянами похилого віку. Йшлося як про покращення захисту цієї категорії населення, так і про створення мережі хоспісів на Закарпатті. Вів засідання заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Іван Качур.

Заступник начальника головного управління праці та соцзахисту населення В’ячеслав Микулець повідомив про те, що в області діє 19 територіальних центрів та чотири будинки-інтернатати, які й опікуються людьми похилого віку. Цьогоріч цим закладам держава виділила понад 30 мільйонів гривень. В центрах престарілі отримують всебічну допомогу: їх годують, надають тимчасове житло. Загалом, для одиноких в таких закладах доступні майже 30 видів різноманітних соціальних послуг.
– Одна з найгостріших проблем – нестача соціальних робітників. Нині в територіальних центрах працює 666 осіб. Один соцпрацівник щоденно допомагає 11 одиноким, при нормі 6, – констатує В’ячеслав Микулець. – В будинках-інтернатах не вистачає фахівців з фізичної реабілітації та трудової терапії.
Головний лікар-геріатр обласної лікарні Олена Карачевцева повідомила, що цього року в лікувальних закладах області більше 35 тисяч людей похилого віку отримали медичну допомогу, що на 5% більше, ніж минулоріч. В краї ефективно працює мережа геріатричних установ, але її необхідно розширювати, – констатувала лікар.
Заступник голови облдержадміністрації Іван Качур зауважив, що при реформуванні медзакладів області, яке планується проводити в наступні роки, необхідно розширити мережу хоспісів та створити при діючих територіальних центрах відділення для тимчасового перебування одиноких.
– В стадії розробки обласна програма хоспісної допомоги, якою передбачено створення на базі 21 дільничних лікарень хоспісів. Завдяки впровадженню інноваційних послуг люди похилого віку зможуть отримати доступ до соціальних послуг, які забезпечать підтримку, необхідну для їх повноцінного життя, – відзначив Іван Іванович.
Також заступник голови облдержадміністрації констатував, що необхідно приділяти більше уваги й санаторно-курортному лікуванню людей похилого віку та вивчити можливість створення при восьми територіальних центрах відділень реабілітації  для тимчасового перебування одиноких.

Прес-центр ОДА