Новий Житловий кодекс — це повернення …крiпацтва?

Проект має вирiшити наступнi завдання: зробити ремонт у старих будинках за рахунок мешканцiв, вивести на ринок послуг кишеньковi структури, позбавити жителiв права перевiряти тарифи i зобов`язати їх сплачувати усi забаганки управлiнських компанiй.
Проблеми у житлово-комунальнiй сферi накопичувалися роками. Чиновники усiх рiвнiв десятилiттями працьовито розкрадали нашу комунальну платню, не роблячи при цьому нi планових, нi позапланових ремонтiв будинкiв.

З появою закону про об`єднання спiввласникiв багатоквартирного будинку у мешканцiв з`явилася можливiсть забирати будинки на самообслуговування у ЖЕКiв.

Зрозумiло, що вигiднiше обслуговувати новi будинки. Вони не потребують ремонтiв, i за рахунок комунальної платнi ОСББ – об`єднання спiввласникiв багатоквартирного будинку – може накопичити грошi на майбутнi витрати. Вiддавати новi будинки не вигiдно чиновникам – великих витрат вони не потребують, а грошi йдуть чималi.

Старi будинки брати на самообслуговування вигiдно тiльки тодi, коли держава поверне грошi i зробить капiтальний ремонт. У бiльшостi випадкiв це фантастична подiя. Тобто якщо старий будинок знаходиться не у центрi Києва, i нема черги з охочих орендувати пiдвал, то старий будинок обслуговувати самотужки буде складно.

Однак чиновники зацiкавленi якнайшвидше вiддати в ОСББ старi будинки, бо тодi не потрiбно буде видiляти грошi на їх утримання. Це буде проблема ОСББ.

У зв`язку з появою в останнi роки великої кiлькостi нових будинкiв, у чиновникiв з`явилася велика спокуса заробити на власниках нових квартир. Проте бiльшiсть таких будинкiв самi створюють ОСББ, тобто грошi до чиновникiв не доходять.

Все це i стало передумовою появи нового житлового кодексу. На думку розробникiв, кодекс має вирiшити наступнi завдання: зробити ремонт у старих будинках за рахунок мешканцiв, вивести на ринок послуг кишеньковi структури, позбавити жителiв права перевiряти тарифи i зобов`язати їх сплачувати усi забаганки управлiнських компанiй.

Якщо хтось думає, що кодекс передбачає щось iнше, нехай почитає висновок Головного юридичного управлiння Верховної ради. Там написано, що все iнше вже визначено дiючим законодавством, i кодекс просто дублює iншi закони.

Втiм, деякi новацiї документ таки мiстить. Якщо закон про об`єднання спiввласникiв багатоквартирного будинку зобов`язував попереднього власника – державу – брати участь у фiнансуваннi першого ремонту пiсля переходу на баланс ОСББ, то кодекс передбачає тiльки “часткову участь”, розмiр якої визначає лише чиновник.

Якщо зараз укладати угоди з прибиральниками, сантехниками, службами вивезення смiття та обслуговування лiфтiв може будь-який голова ОСББ, то за новим кодексом це право надається спецiальнiй управлiнськiй компанiї, забезпеченiй фiнансами, iнвестицiйними ресурсами i матерiально-технiчною базою – стаття 151.

Перевiрку компанiї на вiдповiднiсть таким критерiям вiддано чиновникам, якi “правильно” визначать цiну питання, перерахують липкими руками iнвестицiйний потенцiал i на свiй розсуд визначать поняття матерiально-технiчної бази.

Дивно, але кодекс визначає межу вiдповiдальностi управлiнських компанiй. Якщо вам нинi не надають послуг водопостачання чи опалення, ви можете i не платити за послуги, i отримувати компенсацiї, i вимагати покриття збиткiв. Якщо ж вам не надає якiсних послуг управлiнська фiрма, то ви зможете тiльки зменшити майбутню платню.

Кодекс не визначає жодних чiтких механiзмiв фiксацiї факту неотримання послуг – стаття 113, хоча фахiвцi неодноразово порушували це питання. Все, як i ранiше, залежить вiд вашого юридичного досвiду i наполегливостi. От така у житловому кодексi опiка над прибутком кишенькових управлiнських компанiй.

Ви вважаєте, що цей документ пройде повз вас? Вам вже не хочеться створювати ОСББ? Ви хочете залишити все так, як воно є зараз?

Кодекс визначає: якщо ви не створите ОСББ протягом року з моменту його публiкацiї, то мiсцевi органи влади самi визначать “правильну” управлiнську фiрму, яка встановить вам “правильнi” тарифи. Єдина вимога – опублiкувати iнформацiю в газетi.

Як вказано у висновку Головного юридичного управлiння, це суперечить Конституцiї, але хiба це колись зупиняло депутатiв? Для них головне – власне збагачення.

Розробникiв кодексу не засмучує навiть те, що уряду на розробку деяких пiдзаконних актiв дається кiлька мiсяцiв, а для iнших документiв час взагалi не визначений. А от час жителiв обмежений. Все зроблено, щоб ви не встигли навiть прочитати новi правила.

А ситуацiя може бути, наприклад, такою. Якщо управлiнська компанiя вирiшить провести у будинку ремонт, а вона обов`язково його проведе, принаймнi на паперi, то саме ви, а не держава, будете роками компенсувати усi витрати.

Чи є у вас сумнiви, що у розцiнки будуть закладенi усi витрати на пiдтримку стосункiв такої компанiї з владою? У кого ви будете питати, де вашi грошi, якi ви сплачували роками державi? Тепер все буде робитися за ваш рахунок. Мабуть, це i є реформи.

Кодекс прямо визначає, що i ви i вашi нащадки будуть виплачувати комунальнi борги – стаття 107. До того ж, вводиться пеня за несвоєчасне внесення платнi.

Ви категорично незгоднi з розцiнками? Вас не задовольняє якiсть послуг або нав`язана вам управлiнська компанiя? Якщо мiсцевi органи влади все зроблять за вас згiдно з процедурами нового кодексу, то шансiв у вас не буде навiть в судi.

Кодекс спрощує процедури позбавлення житла за борги за кредитами або в разi вiдселення за “суспiльною необхiднiстю”. У кодексi юристи бачать схеми, за якими можна не надавати компенсацiї при втратi житла, i статися це може без вашої участi.

Зате Державна житлово-комунальна iнспекцiя без рiшення суду зможе будь-коли приходити до вашої оселi. Цей орган не згаданий у жодному законi, а права має чималi.

Ви вже хочете продати квартиру? За новим кодексом – стаття 92 – це можна зробити лише пiсля отримання довiдки вiд управлiнської фiрми про вiдсутнiсть боргiв.

Проект переповнений неузгодженостями, якi будуть тлумачитися на користь чиновникiв, тому такий кодекс краще взагалi не приймати, нiж приймати у такому виглядi.

Iгор Iгумнов, Realt.ua