Сьогодні вночі за межі Закарпаття виїхала остання вантажівка з 19-ма тоннами отруйного “Преміксу”

Упродовж десяти років премікс залишався однією з найбільш гострих екологічних проблем для Закарпаття. Тривалий час вирішення питання затягувалось через порушення Службою безпеки України кримінальної справи по факту ввезення суміші в Україну, і перебування її в статусі речового доказу.

На початок 2010 року на території області залишалось 1300 тонн преміксу. У четвер, 16 грудня, для вивезення на утилізацію до Польщі почали завантажувати останню партію отруйної речовини. Роботи проводились держпідприємством «Національний центр поводження з відходами», яка є структурою Мінохорони  навколишнього середовища. Фінансування робіт проводилось з Держфонду охорони навколишнього середовища, вартість цьогорічних – 10,2 млн. грн. (для порівняння – у 2009 році вивезення речовини коштувало державі 5,3 млн. грн.).
– До сьогоднішнього дня речовина зберігалась в герметичних металевих контейнерах, аби вивезти отруту за кордон, потрібно було знову перевантажити премікс у спеціальні мішки, – розповів начальник обласного управління охорони навколишнього середовища Андрій Погорєлов
Остання вантажівка з 19-ма тоннами отруйної речовини виїхала за межі області в ніч з 16 на 17 грудня.
– Ми обіцяли, що до кінця року питання преміксу в Закарпатській області буде знято. З нового року почнемо працювати над вирішенням проблеми ХЗЗРів, і впевнений – вже 2012-й край зустріне очищеним від отрутохімікатів, – зазначив керівник області Олександр Ледида.

Прес-центр ОДА