З Нового року знову нараховуватимуть пеню за несплату комунальних послуг

Верховна Рада України ухвалила закон «Про внесення зміни до статті 2 Закону України «Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги».
За дане рішення проголосувало 255 із 289 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі, пише УНІАН.

Законом припиняється дія закону, яким була встановлена заборона на нарахування пені за несвоєчасне внесення квартплати та плату за житлово-комунальні послуги.

В нині ухваленому законі передбачено, що нарахування та стягнення пені за несвоєчасне внесення плати за ЖКП здійснюється на суму заборгованості, яка утворилася з 1 січня 2011 року.

Зазначимо, що нарахування пені за несплату житлово-комунальних послуг є основним нововведенням Житлового кодексу. Крім того, проект Житлового кодексу передбачає автоматичне створення в новобудовах Об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), які замінять звичні ЖЕКи.

При цьому, якщо з якоїсь причини в новобудові не буде створено ОСББ, такий будинок просто не буде підключений до інженерних мереж забезпечення – за нормами Житлового кодексу ЖЕКи не будуть брати на свій баланс новобудови.

Нагадаємо, що до 1996 року пеня нараховувалося в розмірі 0,01% за 1 день прострочення, але не більше ніж сама заборгованіст