Закарпаття: Сьогодні з Ужгорода в Лапландію надіслали 3500 листів дітей з України, Росії та Євросоюзу

17 грудня в Ужгороді завершилася щорічна акція «Напиши листа Миколаю», під час якої діти з усього Закарпаття надсилали листи з побажанням та проханнями до Святого Миколая.

На головній пошті міста відбулося урочисте надсилання зібраної кореспонденції у місто Рованіємі, Лапландію, де розташована відома резиденція Санта Клауса (Йоулупукки).

За словами організатора акції, керівника ГО “Панонія” Федора Шандора, цього року на адресу Святого Миколая надійшло понад 3500 листів, а це пакунок майже 12 кг. “Ми започаткували цю акцію 15 років тому, – розповідає Федір Шандор, – при чому до нас приходять листи не тільки із Закарпаття, а й з інших областей України, зокрема Львівської, Івано-Франківської, Вінницької, Дніпропетровської та інших. Постійно нам пишуть діти з Росії (Москва, Петербург, навіть Архангельськ), Угорщини, Румунії, Словаччини. Якщо із західних областей України звертаються до Святого Миколая, то росіяни до Дєдушки Мороза, закордонні дітлахи – до Мікулаша, а закарпатці – по-різному”.

Федір Шандор каже, що завдяки активності закарпатських дітей, п’ять років тому у резиденції фінського Санта Клауса з’явився український прапорець. “Щороку кількість листів різна, – зазначає “посередник” святого Миколая, – найбільше ми отримували у 1999 році – 12 тисяч листів, найменше – у період Помаранчевої революції. Бажання дітей теж відрізняються рік від року. Найбільше, що просять дітлахи цього року, – здоров’я – собі і родині. На другому місці – миру та щастя на землі. На третьому, щоб Миколай прийшов. Далі йдуть матеріальні прохання. Насамперед – принести мандарини, по друге –солодощі, при чому часто конкретних фірм. Потім просять різні іграшки, електронні подарунки, казкових героїв, комп’ютерні ігри тощо”.

ZAXID.NET