Закарпаття: Варварська, хижацька вирубка лісу в Карпатах призводить до екологічної катастрофи

«Заборонити суцільні рубки в лісах Карпат, які є прямим наслідком паводків на Закарпатті», – таку основну тезу доповів експерт з наукового вирішення проблем екології та захисту рослин Михайло Бабидорич.«Варварська, хижацька вирубка лісу в Карпатах призводить до екологічної катастрофи, паводків, зсувів, знищення людських осель, урожаїв. Тому, влада невідкладно вже сьогодні повинна зайнятися розробкою та впровадженням протипаводкової програми з одного боку, й встановити, нарешті, жорстку відповідальність за вирубку лісів – з іншого», – заявив представник УНП.

Він наголосив, що дуже важливо зробити належні висновки зі стихійного лиха, яке трапилося тепер на Закарпатті. Тому, зараз, ми повинні подумати не тільки про ліквідацію наслідків стихії, а й про попередження виникнення подібних катастроф в майбутньому.
«Ми бачимо, що за роки Незалежності, влада на Закарпатті використовувала всенародне багатство – ліс, як доступне джерело збагачення, чим постійно наносилась колосальна екологічна та економічна шкода», – підкреслив виступаючий.

Окрім цього, Михайло БАБИДОРИЧ вказав на проблему вивозу з Берегівського району токсичних відходів «Премікс» і залишків протермінованих засобів захисту рослин (отрутохімікати доби Радянського періоду). А також, аргументував необхідність припинення «забудови в зонах мінеральних вод Свалявщини (с. Солочин на території санаторії «Квітка полонини»)».
Підтримавши виступ Михайла БАБИДОРИЧА, голова УНП Юрій КОСТЕНКО запевнив, що «ці пропозиції взяті до уваги та депутатська група УНП клопотатиме про їх вирішення через Парламентські важелі».

zakarpatpost.net