Іван Крайниківський (Ужгород): Одне з найпріоритетніших завдань — забезпечення міста теплом і водою

Досить суворі, як для клімату Закарпатської області, погодні умови, ставлять перед міськвиконкомом та комунальниками Ужгорода все більше складних завдань. Одним з найпріоритетніших з таких завдань на сьогодні є забезпечення міських установ та жителів міста теплом.

Пройшов час, який був виділений мером для реалізації програми з встановлення автономного електричного опалення у квартирах пенсіонерів, інвалідів та соціально незахищених громадян. Міськвиконкомом були надані необхідні вказівки керівникам ЖРЕРів та складені списки мешканців, яким потрібно встановити опалення першочергово, в найкоротший термін. Загалом список “найпоблемніших” квартир складався з 80 пунктів.

Після чергової інспекційної поїздки містом, під час якої начальник головного управління міського господарства Іван Крайниківський супроводжував міського голову Віктора Погорєлова, він розповів про виконання цієї програми та забезпечення міста теплом.

Іван Крайниківський: “Ситуація з опаленням у місті стабільна. Проблем нема. Всі заклади освіти, садочки, школи, які мають свої котельні, опалюються. До того ж стабільно працює підприємство “Уж-тепло”. Запущені котельні центрального опалення на вул. Добрянського, Благоєва, які були зупинені минулого сезону. Ці котельні обслуговують близько 600 квартир, які вже були повідомлені про відключення, але знову підключені у цьому сезоні. Нами було ініційовано підключення тих мешканців, які були раніше відключені взагалі від будь-якої системи опалення. Таких, дуже “проблемних” мешканців у нас нараховується близько тисячі чоловік. Роботи розпочались. У минулому році ми вирішили встановити опалення – наголошую(!) – не за бюджетні кошти – у 87-ми квартирах. Роботи підходять до завершення. На даний момент приблизно 70% цих запланованих робіт вже виконано за кошти наших комунальних підприємств, зокрема ЖРЕРів. Якщо вже місто вибрало за стратегію розвитку теплопостачання – децентралізацію, ми будемо продовжувати цю практику і надалі, і повинні все зробити, щоб мешканці мали нормальне теплозабезпечення. Це при тому, що передбачено було у цьому році встановити опалення тільки у 15-и квартирах. Тобто, ми серйозно зайнялись питанням завершення децентралізації опалення міста. Роботи ведуться у декількох напрямках, є відповідні звернення до Уряду щодо підключення до відповідних програм фінансування. Плануємо відмовитись від експлуатації збиткових котелень на вул. Грушевського, Тихого, Собранецькій,120, які на сьогоднішній момент завантажені менше, ніж на 10%.

Бюджетні заклади, в тому числі виховні та освітні – забезпечені теплом повністю. Більшість закладів освіти і медицини (близько 65%) мають автономні джерела опалення, їм постачають тепло котельні підприємства “Уж-тепло”, які працюють і проблем з ними нема. Аварійних ситуацій не було, але були проблеми з виділенням лімітів для КП “Уж-тепло”. А це, відповідно, проблеми зі сплатою за спожитий газ. Це постійні переписки. Підприємство на даний момент не має лімітів, але працює, щоб налагодити співпрацю з “Нафтогазом” України, погодити графіки погашення, налагодити повноцінну співпрацю, щоб підприємство спокійно пройшло опалювальний сезон. Думаю, у такому режимі ми працюємо останній сезон, а в наступному сезоні ситуація має бути прогнозована і спокійна, і проблеми виділення лімітів на газ не буде стояти перед Ужгородом”.

У своєму інтрев’ю Іван Крайниківський також торкнувся наболілого, для мешканців міста, питання про отримання технічних умов від ВАТ “Закарпатгаз” споживачами “блакитного палива” та відключення багатоквартирних будинків від мережі газопостачання.

І.К.: “Процес відключення підприємством “Закарпатгаз” від газопостачальної мережі тих будинків, де не дотримані технічні умови – призупинено. Ми зі свого боку, ініціюємо встановлення у помешканнях безоплатного електричного індивідуального опалення. Є відповідне рішення виконкому. Ми звернулись у “Обленерго” для отримання відповідних технічних умов, щоб вони теж підключились до цієї справи. Розроблені проекти, роботи виконуються. Люди мають легалізувати свою систему опалення. Залишились лише ті, які цього потребують і не можуть це зробити за свої кошти”.

Не менш важливим для ужгородців є також вирішення питання цілодобового та безперебійного забезпечення міста водою. Це питання неодноразово ставало темою для передвиборчих обіцянок старої та нової влади. На якому етапі зараз знаходиться вирішення цієї проблеми?

І.К.: “Наша ідея зводиться до того, що за два роки ми повинні реалізувати програму цілодобового водопостачання у місті. Перші кроки у цьому напрямку вже робляться. Під час об’їзду ми переконались, що “Водоканал” провів серйозну роботу на вул. Академіка Корольова. Ми сподіваємось, що до Нового року цей мікрорайон буде отримувати воду цілодобово. Плануємо поетапно, крок за кроком, протягом двох років втілити програму цілодобового водопостачання у місті Ужгород”.

Вся Закарпатська Правда