Чорнобильська зона готова приймати …туристів!

На основі картограм радіаційного забруднення Чорнобильської зони сформовані маршрути та напрацювані правила поводження в зоні відчуження, дотримання яких дозволить мінімізувати будь-який ризик для здоров`я.

Про це під час прес-конференції “Чорнобильська зона готова приймати відвідувачів” розповіла директор ДП “Чорнобильінтерінформ” Оксана Нор. Вона пояснила, що рішення зробити відкритою Чорнобильську зону було прийняте у зв`язку з підвищеним інтересом до ЧАЕС, а також з огляду на відзначення 25-ї річниці з дня аварії та проведення в Україні Євро -2012.

ЧАЕС у Київській області “До нас надходить величезна кількість запитів з проханням дозволити відвідати Чорнобильську зону. Навколо зони відчуження ходить багато легенд. Аби їх розвінчати було прийняте рішення організувати відвідування не лише для журналістів та науковців, а й для всіх бажаючих”, – наголосила О. Нор.

Останнім завданням на шляху до повної відкритості зони відчуження є підписання договорів з компаніями-партнерами, які безпосередньо працюватимуть з туристами. Угоди будуть підписані з компаніями, які за відносно невелику плату зможуть надавати якісні послуги, запевнила посадовець.

– У Чорнобильській зоні без шкоди для здоровя можна перебувати від 4 до 5 діб, однак у десятикілометровій зоні від четвертого реактора ЧАЕС фахівці не рекомендують знаходитись більше доби, підкреслив під час прес-конференції Петро Волянський – директор Департаменту охорони здоров’я та медико-біологічного захисту МНС.

“Є застереження до перебування у Чорнобильській зоні людей віком до 18 років, вагітних жінок та матерів, що годують груддю”, – зазначив фахівець. Водночас він додав, що розроблені положення про дотримання правила радіаційної безпеки відвідування території зони відчуження.

Туристів супроводжуватиме гід, в обов`язки якого входитиме стежити за дотриманням правил радіаційної безпеки.