Ужгородське управління Пенсійного фонду України за 20 років стало дієвим органом виконавчої влади

21 грудня Пенсійний фонд України відзначає 20-ту річницю. Серед ювілярів і його структурний підрозділ – управління Пенсійного фонду України в м. Ужгороді, з чиїм начальником Ганною Сухар ми зустрілися напередодні. Адже така дата – це слушна нагода, щоб озирнутися в минуле, оцінити здобутки та недоліки й окреслити перспективи.

– Ганно Михайлівно, будь ласка, кілька слів про історію структури, яку ви очолюєте.

– Наше управління веде свою історію від Ужгородського міського відділу у складі Закарпатського обласного філіалу Пенсійного фонду. Тоді колектив відділу складався з 5 фахівців, до обов’язків котрих входила насамперед реєстрація платників, яких на кінець 1991 року нараховувалося 1160 (для порівняння: на 1 грудня 2010 року кількість зареєстрованих платників внесків сягнула 19,5 тисячі осіб). Крім того, вони вели облік коштів та звітності. Самостійним юридичним підрозділом ми стали 3 липня 1994 року. Хочу зазначити, що 1990 року Фонд створено практично з чистого листа, і дотепер триває його становлення та шліфування як структури, а також його законодавчої бази.

– Які, на вашу думку, найважливіші етапи в діяльності Фонду?

– Передусім упровадження в 1998 році системи персоніфікованого обліку внесків. Це стало своєрідним технологічним стрибком у реформуванні пенсійної системи насамперед тому, що дало можливість більш справедливо підійти до пенсійного забезпечення громадян. А завдяки введенню з 1 січня 2010 року місячної звітності маємо можливість швидше призначати пенсії та проводити перерахунки. Якщо конкретніше, то до цієї системи персоніфікованого обліку внесено первинні записи про заробітну плату та стаж за 1999-2010 роки.

Наступний етап позначений 2000 роком, коли Фонду делегували функції з призначення та виплати пенсій, і тоді ж ми стали управлінням. А 2004-й був для працівників Фонду роком пенсійної реформи, одним із принципів якої є зацікавленість кожної працездатної особи у власному матеріальному забезпеченні після досягнення нею пенсійного віку. Наразі чекаємо на зміни у зв’язку із введенням у дію з 1 січня 2011 року Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”. Цей Закон об’єднав 4 соціальні внески, що існують нині: до Пенсійного фонду, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування на випадок безробіття, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. Відтепер це буде єдиний соціальний внесок, збирання якого здійснюватиметься до системи загальнообов’язкового державного соціального страхування в обов’язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту прав застрахованих осіб і членів їхніх сімей на отримання страхових виплат за діючими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування. Ми вже ведемо роз’яснювальну роботу в цьому напрямі.

– Найчисленнішою категорією, з котрою вам доводиться працювати, є пенсіонери. Скільки їх наразі в Ужгороді і з яких питань найчастіше вони до вас звертаються?

– Ужгородців цієї категорії понад 26 тисяч, і всі вони отримують пенсії з бюджету Пенсійного фонду міста, потреба на виплату яких, а також допомог на 1 грудня цього року становила 31,6 млн. грн. А щодо звернень, то, звичайно ж, вони стосуються розміру та виплати пенсій, котрі для багатьох літніх городян є єдиним засобом до існування. (До речі, середній розмір пенсії по Ужгороду на початок цього місяця становив 1145 грн.). Можна зрозуміти людей, коли вони доводять, що варті більшої пенсії, ніж отримують, адже працювали все своє життя. Втім у кожного особиста трудова біографія, зі своїми стажем та заробітком. Тож і з’ясовувати все треба в індивідуальному порядку, піднімати відповідні документи. Не скажу, що це легка робота. Разом із тим намагаємось інформувати громадськість про зміни в пенсійному законодавстві – і в цьому зв’язку дуже вдячні газеті “Ужгород” за підтримку, – адже зміни відбуваються постійно: лише цьогоріч було 10 масових перерахунків пенсій.

– Що нового з’явилося в обслуговуванні страхувальників та пенсіонерів?

– Насамперед те, що з вересня 2009 року управління розмістилося за новою адресою. Це дало можливість покращити організацію нашої роботи, а разом із цим і обслуговування як платників, так і пенсіонерів. На першому поверсі адмінбудівлі обладнано громадську приймальню, де можна подати щомісячну звітність, документи на призначення пенсії, зареєструватися як платнику страхових внесків, отримати всі необхідні консультації та довідки.

Крім того, в управлінні функціонує інформаційний кіоск, де кожна застрахована особа або пенсіонер за наявності свідоцтва про загальнообов’язкове державне соціальне страхування та пенсійного посвідчення нового взірця може перевірити інформацію про сплату страхових внесків роботодавцем за неї або свої пенсійні дані.

Одним із найважливіших серед нових стандартів обслуговування пенсіонерів є виплата пенсій через поточні рахунки в установах банків. Нині 41 банківська установа обслуговує понад 13 тисяч пенсіонерів, або, іншими словами, 52% літніх людей обласного центру отримують пенсії через банки.

– А як щодо підсумків роботи управління – чи задоволені ними?

– Загалом так. За 11 місяців 2010 року ми зібрали 455,1 млн. грн. Також активно працюємо в напрямі контролю за своєчасною сплатою внесків. Щодо несумлінних платників (на жаль, є й такі) вживаємо відповідні заходи. Так, від початку року працівники управління наклали на 115 посадових осіб адмінстягнення на загальну суму 93,7 тис. грн. та прийняли 1299 фінансових стягнень на суму 964,7 тис. грн. У свою чергу, спеціалісти відділу по контрольно-перевірочній роботі за нарахуванням та сплатою платежів за результатами 342 перевірок платників внесків щодо повноти нарахувань та своєчасності сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування донарахували страхових внесків у сумі 20,9 тис. грн., прихованого фонду оплати праці – 87,7 тис. грн., застосували 36 штрафних санкцій на суму 233,4 тис. грн. та 15 адмінстягнень на посадових осіб на суму 7,1 тис. грн.

Наші досягнення – це наслідок злагодженої роботи всього колективу. Останніми роками значно покращився його якісний склад. Нині в управлінні працюють 87 фахівців, функціонують 5 відділів та 2 сектори. Хочеться відзначити тих, котрі понад 10 років віддали роботі в Пенсійному фонді й нині складають кістяк колективу, передаючи свої знання і вміння молоді. Серед них: Ольга Поліщук, Валерія Мацюк, Вікторія Сембер, Світлана Круцей, Ірина Костик, Соня Мигалько, Ганна Коштура, Ірина Маржинська, Світлана Маргіта, Любов Фетько, Оксана Тимко, Наталія Ковчар та Марія Гукс. Тож скажу без зайвого пафосу, що за 20 років наполегливої праці наше управління перетворилося на дієвий орган виконавчої влади, здатний оперативно, ефективно та якісно виконувати покладені на нього повноваження.

Користуючись нагодою, хочу привітати всіх своїх колег із 20-річчям створення Пенсійного фонду і побажати їм міцного здоров’я, успіхів в їхній нелегкій, але дуже потрібній роботі, добробуту в сім’ях та Божої благодаті.

Олена Макара, Ужгород