Закарпаття: Соціально-економічне становище гірського краю за січень–листопад 2010 року

Промисловість. У листопаді п.р. обсяги промислового виробництва в області зросли порівняно з листопадом минулого року на 37,9%. З початку року приріст промислового виробництва проти рівня аналогічного періоду минулого року склав 41,8%.

Сільське господарство. У січні–листопаді п.р. загальне виробництво продукції сільського господарства порівняно з відповідним періодом минулого року становило 96,2%, у т.ч. у сільськогосподарських підприємствах – 70,8%, у господарствах населення – 97,4%.У всіх категоріях господарств зросла, порівняно з показником на відповідну дату минулого року, чисельність поголів’я великої рогатої худоби, у т.ч. корів, свиней, овець та кіз, птиці всіх видів.

Будівництво. За одинадцять місяців п.р. підприємствами області виконано будівельних робіт на суму 286,0 млн.грн., що у порівнянних цінах становило 57,9% проти відповідного періоду минулого року.

Транспорт. Підприємствами транспорту у січні–листопаді п.р. перевезено 4130,5 тис.т вантажів, що на 11,2% більше, ніж у січні–листопаді минулого року. Послугами пасажирського транспорту скористалися 53,3 млн. пасажирів, що становило 88,5% від обсягів перевезень пасажирів у січні–листопаді 2009р.

Зовнішньоекономічна діяльність. Обсяг експорту зовнішньої торгівлі товарами за січень–жовтень п.р. становив 922,5 млн.дол. США, імпорту – 1085,9 млн.дол. США. Порівняно з відповідним періодом минулого року обсяги експорту та імпорту зросли, відповідно, на 24,6% та на 39,2%. Від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі товарами за десять місяців п.р. становило 163,4 млн.дол. США.

Роздрібна торгівля. Оборот роздрібної торгівлі, що включає роздрібний товарооборот торгової мережі підприємств-юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, продаж на ринках за січень–листопад п.р. за розрахунками склав 9721,4 млн.грн., що у порівнянних цінах на 5,0% більше, ніж за одинадцять місяців минулого року. Через мережу організованих ринків протягом зазначеного періоду реалізовано 20,6% загального обсягу продажу споживчих товарів.

Ціни. Індекс споживчих цін (інфляції) по області у листопаді п.р. зафіксовано на рівні 100,4%, по країні – 100,3%, за січень–листопад п.р. порівняно з груднем минулого року відповідно – 107,9% та 108,2%.

Заробітна плата. Середньомісячна номінальна заробітна плата штатного працівника зайнятого в економіці області у січні–жовтні п.р. становила 1797 грн.

Середній розмір номінальної заробітної плати штатного працівника у жовтні п.р. становив 1909 грн. та був у 2,1 раза вище рівня мінімальної заробітної плати, яка дорівнювала прожитковому мінімуму для працездатної особи, законодавчо встановленого з 1 жовтня п.р. (907 грн.). У жовтні п.р. порівняно з вереснем її розмір зменшився в середньому на 4,2%.

Населення. На 1 листопада 2010р. в області проживало, за оцінкою, 1247,1 тис. осіб. Упродовж десяти місяців п.р. чисельність наявного населення зросла на 2255 осіб виключно за рахунок природного приросту.

Михайло Білей, начальник відділу зведених робіт, планування, обліку та координації роботи районних управлінь і відділів Головного управління статистики у Закарпатській області

Мукачево.net