Закарпаття: В Ужгородському прес-клубі презентували дослідження про лісове господарство Західної України

В Ужгородському прес-клубі презентували результати масового опитування мешканців Закарпатської, Львівської та Івано-Франківської областей на тему «Проблеми лісового господарства у сприйнятті населення лісових районів України».
Консультант Світового банку (програма ENPI-FLEG) Олег Листопад розповів, як люди оцінюють стан лісу у своїй місцевості; про обсяги рубки лісу та роль лісозаготівлі в місцевій економіці; використання деревини у домашньому господарстві місцевого населення; рівень корупції у сусідніх до них лісогосподарствах. А також, що пропонують зробити громадяни для змін на краще у веденні лісового господарства, лісозаготівель і реалізації деревини самі мешканці. Йшлося і про те, як населення ставиться до приватизації лісів тощо.

За словами Олега Листопада, нікому не відомо, скільки незаконних рубок здійснюється в Україні. «Самого поняття «незаконні рубки» –не прописано у законодавстві, –каже Олег Листопад.– Є поняття — самовільні рубки, і вони, за офіційними даними складають тільки 0,2-0,4 % від усіх рубок, які здійснюються. У Росії, до прикладу, за офіційною інформацією незаконних рубок—10-15% від загальної кількості,а за неофіційною інформаціює—20-25%». Натомість оборудки з незаконною деревиною у світі приносять 10 млрд.доларів щорічно. «Одним із наслідків нелегального обігу деревин є живлення корупції»,–каже Олег Листопад. Він також зауважив, що при зарплаті лісника 1500 грн., в його підпорядкуванні перебувають площі лісу вартістю близько 30 млн.грн.

Олег Листопад представив дослідження, які проводив Центр соціальних та маркетингових досліджень «СОЦИС» у рамках програми «Удосконалення систем правозастосування та управління в лісовому секторі країн східного напряму Європейської політики добросусідства та Росії» (ENPI-FLEG) у трьох областях України, серед них-Закарпатська (Тячівський район). Відбір районів ґрунтувався на даних аналізу митної бази та експертних оцінках місцевих лісоводів. В кожному з районів було опитано по 400 респондентів, які за своєю статтю і віком репрезентують доросле сільське населення. Таким чином всього було опитано 1200 осіб.

60 % опитаних вважають, що треба посилити відповідальність за незаконні рубки для змін на краще у веденні лісового господарства, лісозаготівель і реалізації деревини

56 % опитаних вважають, що у їхньому районі можна знайти посередника, який купить у лісників і привезе ліс до будинку

41 % вважають, що у їхньому районі виявляються лише деякі незаконні рубки для видимості, інші приховують від офіційного обліку

5 % вважає, що для наведення порядку у лісах треба приватизувати ліси, передавши їх приватним особам.

Учасникам прес-клубу презентували також видання «Правозастосування в лісовому секторі України: стан, проблеми, перспективи. Дослідження, які проводилося у рамках програми «Удосконалення систем правозастосування та управління в лісовому секторі країн східного напряму Європейської політики добросусідства та Росії» (ENPI-FLEG). Частина перша», у якій зібрано низку розширених анонсів юридичних, соціологічних та інших досліджень, проведених консультантами Світового банку в рамках програми ENPI-FLEG в Україні.

Про програму ЄПД ФЛЕГ

Регіональна програма «Удосконалення систем правозастосування та управління в лісовому секторі країн східного напряму Європейської політики добросусідства та Росії» надає підтримку урядам країн-учасниць програми, громадянському суспільству та приватному сектору в розробленні раціональних та сталих методів ведення лісового господарства, включаючи запобігання незаконній діяльності в лісовому секторі. Країни-учасниці програми – Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Молдова, Росія та Україна. Програма фінансується Європейським Союзом. Виконавці Програми: Світовий банк, Міжнародний союз охорони природи, Всесвітній фонд дикої природи

Про Світовий банк

Світовий банк є одним із найбільших світових джерел фінансування країн, що розвиваються. Головна мета діяльності Світового банку – допомога найбіднішому населенню та найбіднішим країнам. Банк використовує свої фінансові ресурси, співробітників та широкий досвід для того, щоб допомогти країнам, що розвиваються, знизити рівень бідності, підвищити рівень економічного зростання та покращити якість життя населення.

Ужгородський прес-клуб